Dette er tredje året en slik utdeling av Bronsebukken skjer, og dermed kalles det nå en tradisjon under premieren, hver sommer.

Den første prisen gikk til Kåre Willoch i 2008. I fjor var det Norges Naturvernforbund som fikk prisen.

Gjennom prisutdelingen ønsker man å bidra til økt interesse for og engasjement i miljøvern.

I statuttene står det at prisen er etablert for å hedre personer, organisasjoner, institusjoner eller bedrifter som fremmer Bronsebukkenes kjerneverdier, som handler om fortid og fremtid.

Juryen for Årets Bronsebukk 2010, som har bestått av Kåre Olerud, Kari Dælen og Sigrid Hammer, gikk enstemmig inn for å gi årets pris til Energigården i Røykenvik. Anne Tingelstad Wøien, stortingsrepresentant for Sp fra Gran, sto for utdelingen.

Hun påpekte at når man ser på hvor mange milliarder mennesker som deler jordkloden i dag, må alle gjøre sitt for miljøet. Erik Eid Hohle har etablert seg som en forkjemper for bioenergi lenge før begrepet ble allemannseie.

- Tre ting kjennetegner deg; Ståpåvilje, tålmodighet og raushet, sa Tingelstad Wøien til Eid Hohle. Han sa i sin takketale at en slik pris inspirerer til å stå på videre.

- Vi har en stor jobb å gjøre for at kloden ikke skal bli en utrivelig plass å bo. Vi har hatt flere kamper å kjempe, mot biodiselavgift og avveining om skog som skal vernes eller brukes med forsiktighet, sa gründeren av Energigården.


Bronsebukkene er et friluftsteater som tar utgangspunkt i et stort bronsealderfunn som ble gjort på småbruket Vestby på Grindvoll i 1925.

Under våronna finner 11 år gamle Ragna en rekke merkelige bronsesmykker. Hun blir spesielt forundret da hun finner to små bronsebukker. Moren ber henne kaste bronsesakene fordi det kan være trolldom i dem. Og trolldom er det. Når Ragna tar i bukkene føres hun 2500 år tilbake i tid, til bronsealderen.

Bronsebukkene er et årlig arrangement som fremføres på Midtre Olimb Gård på Jevnaker.