Brødrene Dahl har besluttet å senke prisene fra 1. januar 2013.

- Dette er ingen enkel sak for oss, for det er mange hensyn å ta, men vi er rimelige trygge på at det er en korrekt beslutning vi har tatt slik situasjonen i markedet er, sier administrerende direktør hos Brødrene Dahl, Arne-Erik Olsen til ww.vvsforum.no.

Føler seg ikke presset
Det handler altså om markedstilpasning fra Brødrene Dahls side. Netthandelen øker og det gjør også den såkalte Retail-handelen. Byggevarehus, forretninger på kjøpesenter, Biltema og Clas Ohlsson tilbyr etter hvert forskjellige typer VVS-produkter til lavere priser enn faghandelen.

- Følte dere presset til å gå til dette skrittet?
- Nei, på ingen måte. Det dreier seg om å følge med i timen og se hva som skjer i markedet. Vi må tilpasse oss virkeligheten, selv om den kan virke dramatisk og mange ganger ikke er helt forenlig med vår egen oppfatning, sier Olsen.

Forbilledlig måte
Arne-Erik Olsen forteller at han forleden var innom en rørleggerforretning og episoden som utspant seg der mellom forbruker og rørlegger illustrerer godt hvordan situasjonen er og hvilke utfordringer faghandelen har i dag:

- Etter en grundig gjennomgang, forklaringer og visninger bestemte kunden seg for å kjøpe blandebatteriet hadde ønsket, men kunden påpekte at han kunne kjøpe det samme produktet på nettet for 30 prosent lavere pris. Kunden kunne tenke seg å handle der og da om han fikk samme rabatt.

Ekspeditøren sa at det ikke var mulig og argumenterte med at kunden hadde brukt hans tid og hans kompetanse samt at han fysisk hadde fått sett på blandebatteriet siden det var utstilt i butikken. Sender du meg en elektronisk ordre kan jeg levere varen direkte på postkontoret via min grossistforbindelse til nettprisen.  Kunden aksepterte butikkprisen og kjøpte blandebatteriet.

Brødrene Dahl-sjefen påpeker at ekspeditøren, rørleggeren, på en forbilledlig måte fikk synliggjort merverdien i å handle i en forretning fremfor på nettet eller på et sted der kompetansen og veiledningen ofte er dårligere.

Fortsatt stort rørleggersalg
- De nye salgskanalene representerer et betydelig lavere kostnadsnivå enn den tradisjonelle faghandelen og derfor kan selge varene billigere. Det er ikke snakk om grådighet fra rørleggerforretningenes side, for prisene reflekterer kostnadsnivået, sier Olsen.
Arne-Erik Olsen er trygg på at den all overveiende av andelen av VVS-salg vil foregå gjennom rørleggeren også i fremtiden, men det er viktig at bransjen tilpasser prisene til et mest mulig fornuftig nivå.

- Har det kommet noen reaksjoner på at dere kommer til å sette ned veiledende prisene fra neste år?
- - Det har ikke kommet mange, men de er todelte. Noen frykter at inntjeningen til rørleggerne blir dårligere og så er det de som hilser dette velkommen. Den siste reaksjonen kommer jo primært fra forbrukerne, sier Brødrene Dahls, Arne-Erik Olsen.