– Bransjen møter utfordringer fra teknisk forskrift på to måter, fortsetter Eriksson. – Vi må forholde oss til nye krav og forventninger til energieffektivitet – og samtidig må vi kunne levere. Nå stilles i praksis krav om balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Det er et kjempeløft, samtidig som strengere krav til energibruk i bygninger er gunstig for bransjen.

– Fordi energibruk og inneklima i stor grad henger sammen, har Undervisningsbygg (Oslo kommune, Utdannelsesetaten) fått gjennomført en undersøkelse av ”Forhold knyttet til bruk av roterende varmegjenvinnere i skoler”, opplyser Eriksson. – Undersøkelsen viser at hygienemessige forhold ikke taler mot bruk av roterende gjenvinnere i skoler. Problemet er ikke gjenvinneren i seg selv, men at det rotes til på arbeidsplassen. Alle detaljer må gjøres perfekt, med igangkjøring og oppfølging av drift. Roterende gjenvinnere er ofte en forutsetning for å møte kravene til energieffektivitet.

VKE er en del av Norsk Teknologi, en arbeidsgiverorganisasjon under Norsk Teknologi. VKE ble etablert 11. juni 2008 og består av de tidligere foreningene
• Kulde- og varmepumpeentreprenørenes landsforening (KELF),
• Ventilasjons- og Rørentreprenørenes Forening (VRF), og
• Norsk Ventilasjon og Energiteknisk Forening (NVEF).
VKE organiserer mer enn 130 bedrifter som arbeider med entrepriser, service og produkter i Norge. Medlemmene omsetter for cirka 6 milliarder kroner og har rundt 2 400 ansatte. De fleste ventilasjonsfirmaene er medlemmer av VKE.

– Det ropes etter energieffektivitet, og vi representerer noen av de fagområdene som kan bidra mest til å møte kravet, fremhever Mats Eriksson. – Her er mye å hente, og mye er gjort. Vi må også forholde oss til politiske føringer, som at oljefyring skal bort. Men det er en sak med flere sider. Med eventuell vekting av elkraft blir varmepumpen ikke konkurransedyktig. Undervisningsbygg, for eksempel, kan dermed ikke bruke varmepumper. Særavgifter endrer konkurranseforholdene. Hele bygningsmassen på Oslo lufthavn varmes opp med varmepumper. Det sparer miljøet, men det er oljefyr og andre energikilder som tar spisslasten. Dette er en praktisk, økonomisk og miljøvennlig løsning.

Men norske myndigheter er ikke alt vi må forholde oss til, for så kommer hele regelverket fra EU om bl.a. kjølemedier.

Ventilasjons- kulde- og varmepumpebransjen går bra
– Hvordan har spesialistene på kulde, ventilasjon og energi det i disse krisetider.
– Finanskrisen tatt i betraktning, klarer de tekniske fagene seg forbausende bra. Foreløpig er det de andre byggfagene som har merket ”trøkken” mest. Vi får den antagelig senere, og slipper derved ikke helt unna. Så får vi håpe at tiltakspakkene begynner å virke. Dette skal ikke bli veldig dramatisk. Våre leveranser er installasjoner som simpelthen bare må gå, og det gjør at mange av våre medlemmer holder virksomheten oppe med langsiktige service- og vedlikeholdsavtaler. Men stoppes nye byggeprosjekter, så merkes det, sier Per Vemork

NHO-fellesskapet og Norsk Teknologi har de siste årene oppnådd nye avskrivningsregler for faste installasjoner. Tidligere var avskrivningssatsen for tekniske installasjoner i forretningsbygg 2 prosent, det samme som for selve bygningskroppen. Dette er nå endret til 10 prosent, hvilket vil føre til raskere utskiftning av gammelt og ineffektivt utstyr.

Vi er opptatt av kompetansen i bransjen. Og her skjer en del positivt.
– Om et par år er Risløkka kompetansesenter på plass. Det blir et virkemiddel for å få en til en ennå bedre grunnutdannelse. Vi må bidra til at kompetansen i fagene er høy, og at det er mange nok som har den, sier Mats Eriksson og Per Vemork, daglige ledere av VKE – Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi.

 

 

For den som vil vite mer om roterende varmegjenvinnere anbefales:
Arnkell Jónas Petersen (redaktør), Ida H. Bryn, Peter G. Schild, Elisabeth N. Haugen, Gertrud Nilson, Kjell Høydahl:
• Forhold knyttet til bruk av roterende varmegjenvinnere i skoler.
Opphavsrett: Erichsen & Horgen A/S, 2009.