- NAVs tall har ikke rot i våre bedrifters virkelighetsbeskrivelse. Vi må rekruttere 833 elever hvert år for å sitte igjen med 500 rørleggere på grunn av stort frafall, fastslår Ole Larmerud overfor vvs-forum.no.

I tillegg til at det trengs 500 nye rørleggere, så ser VVS-bransjen et stadig voksende behov for teknikere og ingeniører. Dette løses blant annet gjennom KEM-linjene på fagskolene. Disse skolene går så det suser.

Andre bransjer også
- VVS-bransjen sliter ikke mer med rekrutteringen enn tidligere, men det er stadig en utfordring å få tak i kvalifiserte medarbeidere. Samtidig må jeg minne om at slik har det nesten alltid vært og i alle andre bransjer er man i samme situasjon, sier Ole Larmerud.

- Har man gjort noe galt eller valgt feil strategi siden situasjonen er slik som den er?
- Nei, jeg kan ikke si at det er gjort noe galt. Tvert i mot har tilgang og behov matcher hverandre rimelig godt, hvis vi ser bort i fra de store konjunktursvingningene.

Må overrekruttere
NRLs tekniske direktør, Ole Larmerud ønsker å holde stø kurs og øke tilgangen noe, men ikke for mye. Den dårligste reklamen bransjen kan få, er å utdanne rørleggere som ikke får jobb. Rekrutteringen må skje i forkant av bedriftenes behov og den må skje i takt med behovet.

- Men en vis overrekruttering må til, og den må være jevn og forutsigbar. Får vi til et godt samarbeid med skole, opplæringskontor og bedrifter skal nok dette gå bra, mener han.

Eget ansvar
- Det såkalte Kunnskapsløftet innfridde ikke. Hva har det å si for utdanning og rekruttering?
- Kunnskapsløftet slo feil siden så mange unge faller i fra. 60 prosent av elever som starter i Vg1 BA avlegger svenneprøve og hele 40 prosent faller i fra underveis. VI må altså rekruttere 40 prosent flere elever enn det som det reelle behovet tilsier. Politikere og myndigheter er smertelig klar over dette, men det tar tid å snu utviklingen.

- Hvilket ansvar har bransjen selv?
- Bransjen har selvsagt et eget ansvar og jeg føler at man tar dette på alvor, men bransjen kan på den annen side ikke stilles til ansvar for frafallet i skolen, understreker Ole Larmerud i NRL.