Brann- og vannskader koster. Tall fra Finansnæringens hovedorganisasjon viser at utbetalingene samlet i år vil beløpe seg til hele 3,8 milliarder kroner. Det er en økning med nesten 400 millioner kroner i forhold til 2008 og nesten en milliard kroner siden 2007. På to år har altså utbetalingene økt med 25 prosent.
- Økningen er både dramatisk og bekymringsfull, sier kommunikasjonsrådgiver i Finansnæringens Hovedorganisasjon, Tonje Westby.

Ukjent årsak
Hovedtyngden av utbetalingene går til branner. Av de 3,8 milliarder kronene forsikringsselskapene i år kommer til å måtte punge ut, anslår de at vel 2,5 milliarder kroner går til erstatning etter branner. Resten, altså, 1,3 milliarder kroner, går til erstatninger i forbindelse med vannskader.
- Det som er litt rart er at i de fleste tilfellene så er brannårsaken oppført som ukjent. I de tilfellene hvor årsaken er funnet skyldes det som regel dårlig vedlikehold eller teknisk svikt, sier Westby.
De aller fleste brannene så langt i år er relativt små. Det vil si at erstatningen utgjør mindre enn 200.000 kroner. 44 av brannene så langt i år havner imidlertid i kategorien over fem millioner kroner.

Kan føre til økte premier
Ser man på det totale antallet branner og vannskader de siste årene, da inkludert både private boliger og næringsbygg, har de hatt en nedadgående tendens. I 2000 ble det registrert til sammen 34.875 branner. I 2007 var antallet nede i vel 17.000, mens det i 2008 gjorde et hopp til cirka 23.700. Første kvartal i år har det vært 4600 branner, noe som er litt høyere enn fjoråret.
Ser man utelukkende på nærings- og industribygg, har de imidlertid hatt en økning når det gjelder brannskader. I 2007 lå antallet samlet på 5775 meldte branner. I år er forsikringsbransjens anslag på 6664 branner.
- Dette er selvfølgelig en utvikling forsikringsselskapene er lite glad for. Forsikringer er et slags fellesskap hvor vi alle betaler inn en premie. Når erstatningene øker så mye, så vil det kunne føre til økte premier. Vi har ikke fått noen signaler om dette ennå, men det vil ikke være unaturlig å tenke i de baner, sier Tonje Westby

Kilde: estatemedia