‒ Filtrene tar 99,9 prosent av alle partikler i luften, også de aller minste. Selv pollen, bakterier og viruspartikler blir fanget opp, sier Anders Jonasson, salgssjef i Bauer Energi i en pressemelding.

Testrapporten baserer seg på en grundig utprøving av varmepumper med det nye filtersystemet. Pumpene er testet over lang tid under ulike forhold, og det ble gjort analyser av luftkvaliteten og partiklene som ble fanget opp.
Jonasson forteller at det er langvarig forskning som ligger bak den nye filterteknologien.

‒ Panasonic har videreutviklet et system med ionisering. En ”kanon” på pumpens innedel skyter ut milliarder av negativt ladede ioner er i lufta. Disse fester seg til støvpartikler i lufta. I pumpens innsugningsdel sitter det finmaskede, positivt ladete filtre som trekker til seg 99,9 prosent av partiklene i lufta som sirkulerer gjennom pumpa, inkludert pollen, sier Jonasson.

Dette er godt nytt for pollenallergikere og astmatikere som er avhengig av godt inneklima, og som ikke kan lufte i pollensesongen vår- og sommertid. Jonasson understreker at disse filtrene må renses ofte om de skal fungere optimalt, gjerne en gang i uka, dersom det er mye partikler i innelufta.

Anbefaler pumpe
Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) bekrefter at varmepumper kan være med og gi allergikere et bedre liv.

‒ Mange, også de fleste astmatikere og allergikere, vil oppleve at luft til luft varmepumper av god kvalitet gir et bedre inneklima, opplyser informasjonstjenesten på sin hjemmeside.

NAAF anbefaler løsninger som benytter veldokumenterte filtre som f.eks HEPA- eller elektrostatiske filtre - eventuelt med tillegg av karbonfiltre, og som kan dokumentere effektiviteten av filtreringen.

Spesielt sensitive astmatikere / allergikere kan reagere negativt på økt luftsirkulasjon og bør derfor teste denne type løsninger før de eventuelt går til innkjøp og installasjon av slike produkter, skriver NAAF.