Prosjektet har tittelen ”boligBIM-prosjektering av energi- og miljøriktige boliger”. En rekke av medlemmene i foreningen er med som pilotbedrifter. 

Prosjektet er delfinansiert av Innovasjon Norge og skal gjennomføres i samarbeid med medlemmer i foreningen og eksterne samarbeidspartnere. Prosjektleder Jøns Sjøgren i Boligprodusentenes Forening trekker fram de mest sentrale motivene for prosjektet: 

- Myndighetene signaliserer gjennom klimaforliket at passivhusnivå skal vurderes som forskriftskrav fra 2020. Passivhusutfordringen gir store utfordringer for boligleverandørene, og gamle prosjekteringsverktøy og etablerte prosjekteringsrutiner vil ikke være like godt egnet til å møte de strengere kravene som stilles til passivhus. Ny plan- og bygningslov innfører dessuten krav om uavhengig kontroll av prosjekteringsunderlaget for utvalgte kontrollområder. 

Bygningsinformasjonsmodeller (BIM) basert på åpne standarder gir mulighet for raskere og samtidig mer presis og helhetlig prosjekteringsprosess. 

Hovedmålet med prosjektet boligBIM er å utvikle en BIM-manual/veiledning som beskriver hvordan man skal modellere boligbygg i åpenBIM for at man etterpå skal kunne utnytte informasjonen fra modellen i eksterne prosjekteringsverktøy/beregningsprogrammer/applikasjoner. 

En rekke av medlemmene i Boligprodusentene er med som pilotbedrifter i prosjektet. 

En av disse er Nordbohus, der adm. dir. Per Arne Bakken sier at de er med fordi de ønsker å påvirke utviklingen av bransjens felles dataverktøy, slik at disse effektivt kan ”snakke sammen”. 

- IT er hverdagskost for byggebransjen også. Utfordringen ligger i å lage løsninger som gir en økonomisk gevinst for våre bedrifter. Det er ene og alene vår agenda i prosjektet, sier Bakken, og han fortsetter: 

- Det har vi ventet på lenge – altfor lenge. Vi må sikre at utviklingen nå går vår og bransjens vei, slik at vi får orden på de daglige, elementære tingene. Det har lenge vært nok av høytflyvende datasnakk – nå må vi ta tak i hverdagen, lære oss å krype og legge et solid grunnlag for fremtiden. 

Også Norgeshus er med som pilotbedrift. Teknisk sjef Snorre Bjørkum sier at de har registrert at en rekke større entreprenører over tid har vist begeistring for BIM. Selv har de tro for at det er fordeler ved BIM som gjør arbeidsmetoden nyttig også i mindre prosjekter. 

– Prosjekteringen blir bedre, vi får mer effektive bygg, det åpner for besparelser ute på byggeplassen, og vi får bedre koordinert fag som vi selv ikke har i hus, sier Bjørkum i Norgeshus som i første rekke er med i Boligprodusentenes BIM-prosjekt for å lære mer. Passivhus er en del av prosjektet, og her har Norgeshus begynt pilotarbeid på området . De prosjekterer passivhuset Løvset i BIM. 

Prosjektleder Sjøgren forteller at blant årets prioriterte oppgaver i prosjektet er å lage et regelsett for modellering i BIM slik at geometriske data (areal, volum etc.) som er nødvendig for varmetaps- og energiberegning etter TEK10 og passivhuskrav i NS 3700 kan hentes automatisk ut fra BIM’en. 

Likeledes tar man sikte på å lage regelsett for modellering i BIM slik at BIM-en kan kommunisere med eksterne programmer for ventilasjonsprosjektering og takstolprosjektering, og slik at ventilasjonsanlegget og takstolene etter prosjektering kan importeres og integreres i BIM’en. 

Arbeidet med å utvikle IFC-kompatibelt kalkyleverktøy skal også ferdigstilles. Dette arbeidet ble gjennomført av Boligprodusentenes Kvalitetsforum i 2009, men er ikke helt sluttført.

SI DIN MENING HER: