EFTAs overvåkingsorgan ESA har påpekt at den gjeldende norske ordningen bryter med krav i direktivet.

Boligprodusentene har flere merknader til forslaget til endring er i forskriften, og de mener blant annet at energikravene i TEK10 nå er så strenge, at det ikke foreligger noe potensial for energiforbedrende tiltak på bygningskropp eller tekniske anlegg. For nye boligbygg må det derfor gis et generelt unntak fra kravet om anbefalte forbedringstiltak.

Ellers lister boligprodusentene opp følgende merknader til energimerkeforskriften:

• § 4 Plikt til å ha energiattest

Alle boligenheter over 50 m2 BRA skal i dag ha energiattest ved salg, utleie eller ferdigstillelse. Boligenhetene skal merkes hver for seg, på individuelt nivå. Boligenheter under 50 m2 BRA har vært fritatt fra plikten til å ha energiattest. ESA påpeker at direktivet bare gir fritak for selvstendige bygg under 50 m2. NVE foreslår derfor at også leiligheter under 50 kvm skal omfattes av merkeplikten, men at merkeplikten for disse kan oppfylles ved en felles energiattest for bygningen som helhet. Boligprodusentene anbefaler at alle boligenheter skal kunne baseres på en felles energiattest for bygningen som helhet. Boligprodusentene peker på at den norske beslutningen om at leiligheter skal merkes på individuelt nivå er lite gjennomtenkt og faktisk bryter med energidirektivet. Direktivet gir klare føringer om at energiattesten skal baseres på bygget som helhet. Hensikten med energiattesten er at den skal stimulere beboere/byggherrer til å gjøre fornuftige tiltak for å forbedre byggets energiytelse. I praksis er det svært begrenset hva eiere av enkeltleiligheter i boligblokker kan gjøre av bygnings- og installasjonstekniske tiltak. Slike tiltak må gjennomføres for hele bygget samlet, og baseres på en vurdering av energiytelsen til hele bygget sett under ett.

 

• § 5 Energiattest ved salg av boliger eller bygninger

NVE foreslår at dersom kjøper ikke har lagt frem en energiattest før avtale om salg er inngått, og selger etter krav fra kjøper ikke har lagt frem energiattesten, kan kjøper få laget en energiattest for selgers regning, så sant det skjer innen ett år etter kontraktsinngåelse. Boligprodusentene kommenterer at det må etableres tydelige kriterier som beskriver hvordan kjøper skal etterspørre energiattest før salg, og så ikke få slik attest, for at samme kjøper etter salget skal kunne få laget en energiattest for selgers regning.

 

• § 11 Innholdet i energiattest

NVE foreslår at attesten for nye boliger skal inneholde anbefalinger (tiltaksliste) for kostnadsoptimale eller kostnadseffektive forbedringer, med mindre det ikke er noe rimelig potensial for slik forbedring sammenlignet med gjeldende energikrav.