- Etter et år med full stopp, setter boligbyggelagene nå i gang byggeprosjekter over hele landet, sier hun.

Det er først og fremst leilighetsprosjekter med 20 eller flere leiligheter som nå settes i gang. Slike prosjekter har fått et kraftig oppsving etter finanskrisen.

I august sa administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening til DN.no at nye tall etter sommeren ga grunn til en betinget og forsiktig optimisme.

Han viste til en rapport fra Boligprodusentenes Forening viste at fra første til andre kvartal i år økte salget med 16,3 prosent. Men at gangsettingen av nye boliger var på 24,1 prosent lavere enn samme kvartal i fjor, og 12,2 prosent lavere enn i foregående kvartal.

Nå forteller Arne Vinorum, administrerende direktør i NBBL Fulltegningsforsikring AS, at flere av prosjektene til boligbyggelagene er halvparten av leilighetene forhåndssolgt på kort tid.

– For første gang på to år opplever vi at boligprosjekter selger nok til å starte bygging i løpet av noen dager, sier han. NBBL Fulltegningsforsikring AS forsikrer boligprosjekter mot økonomiske tap på usolgte boliger
Boligbyggelagene som er med i forsikringsordningen setter i gang bygging når 40 prosent av leilighetene er forhåndssolgt.

En viktig årsak til den økte boligbyggingen er at lønnsomheten har bedret seg kraftig for utbyggerne.

– Byggekostnadene har sunket med 20 prosent det siste året samtidig som boligprisene har steget med 15 prosent. Det gjør det langt mer lønnsomt å sette i gang bygging igjen. Og for boligkjøperne betyr det en riktigere pris for nye boliger i forhold til brukte, sier Vinorum.

Han tror den økte byggeaktiviteten vil fortsette neste år.

– Jeg er optimist. Når flere utbyggere opplever at de selger bra, skaper det en positiv bølge av aktivitet i nyboligmarkedet. Den økte aktiviteten vil fortsette inn i 2010, sier Vinorum.

– Etter bråstoppen i boligbyggingen i fjor, er det stort behov for nye boliger. Det må bygges godt over 30 000 nye boliger hvert år for å holde tritt med behovet, sier Hege Skinner.

Administrerende direktør Bjørn M. Birkeland i Prognosesenteret har tidligere i høst uttalt at det er behov for å bygge 40 000 boliger i året for å unngå et prispress i boligmarkedet.