- Vi mener at det kan gi betydelige og viktige effektiviseringsgevinster å ta i bruk informasjonsteknologi for å understøtte forretningsprosesser, sier teknisk sjef i Boligprodusentene, Lars Myhre. Vi ser at skjerpede krav fra myndigheter og forbrukere fører til at vi må utnytte mulighetene som ligger i bruk av åpne, internasjonale standarder innenfor BIM (Bygnings-Informasjons-Modellering). Gjennom vårt boligBIM-prosjekt ønsker vi å gjøre Boligprodusentenes medlemmer i stand til å ta i bruk ny teknologi og nye verktøy som vil bidra til økt verdiskapning og forbedret konkurransekraft.

 

Åpne standarder gjør det mulig å dele informasjonen på tvers av ulike programmer og programvareprodusenter. Versjon 1.0 av Boligprodusentenes BIM-manual er ment som et praktisk hjelpemiddel for de som prosjekterer boliger ved hjelp av modelleringsverktøy som DDS-CAD, ArchiCAD og AutodeskRevit som kan kommunisere på åpent filformat (IFC). Sammen med brukermanualene for disse programmene håper Boligprodusentene at BIM-manualen deres skal kunne gi nyttige tips og vink som muliggjør lønnsomme effekter på kommunikasjonen i byggeprosessen.

 

Boligprodusentenes BIM-manual gir en kort innføring i BIM og angir hovedprinsippene for BIM-modellering for at modellene skal kunne brukes videre i prosessen av andre aktører. Manualen søker å gi praktiske råd knyttet til prosess, modellering og utnyttelse av selve modellen, opplyser Myhre, som imidlertid understreker at det ligger en stor utfordring i hvordan hver enkelt medlemsbedrift er i stand til å endre sine forretningsprosesser.

 

Denne første versjonen av BIM-manualen som er utviklet i samarbeid med BIM Consult og Consigli AS, vil bli videreutviklet og utvidet med nye tema. Manualen oppsummerer generell modelleringsmetodikk, uavhengig av programvare. I tillegg beskriver manualen mer inngående de fire hovedområdene; kalkyle, takstoler, energiberegning og ventilasjon i boligBIM-prosjektet og dokumentert “best practice” derfra.

Boligprodusentenes BIM-manual finner du her
Kilde. boligprodusentene.no