Hun forteller at om lag halvparten er enten planlagt eller under planlegging. Aktuelle områder for ny boligbygging er rundt en ny kollektivlinje ut til Fornebu, videre utbygging av Ensjø- og Lørenbyen eller på Gjersrud-Stensrud syd i Oslo,

Oslo kommune har presentert nye prognoser for befolkningsvekst frem mot 2030. De nye tallene er utarbeidet av Utviklings- og kompetanseetaten i Oslo (UKE) med utgangspunkt i tallmateriale fra Statistisk Sentralbyrå. Statistikken viser at de siste årenes kraftige vekst fortsetter i et større tempo enn fjorårets anslag.

Oslo er i toppen blant de aller raskest voksende byene i Europa, og dersom prognosene slår til vil Norges hovedstad passere 800.000 innbyggere i 2027. Rundt år 2040 kan innbyggertallet i Oslo passere en million innbyggere, dersom veksten fortsetter i omtrent samme tempo som nå.

-Utbygging av flere områder er avhengig av velfungerende infrastrukturløsninger, blant annet når det gjelder kollektivbetjening, og enkelte av disse prosjektene forhandles det om i disse dager i forbindelse med Oslopakke 3.

Finansbyråden peker på at Oslo skiller seg fra resten av landet ved at hovedstaden har en ung befolkning. Hun viser til at det i de kommende fire årene skal investeres for om lag 26 milliarder kroner, og nesten halvparten av disse investeringene vil i perioden gå til å øke kapasiteten innenfor barnehage- og skolesektoren.

- Det er viktig at staten forplikter seg til å bidra økonomisk for å sikre utbyggingen av kollektivsystemet i og rundt Oslo. Dette er viktig ikke bare for Oslo men for hele hovedstadsregionen og for Norge, fremholder finansbyråd Vinje.

- Befolkningsvekst er hyggelig, og viser at Oslo er en attraktiv by å bo i. Det er spesielt hyggelig å registrere at stadig flere barnefamilier velger å bli boende i byen fremfor å flytte ut. Byens befolkning blir også stadig ”yngre” i den forstand at gjennomsnittsalderen går ned. Men veksten er også utfordrende fordi utgiftene til å bygge ut skoler, sykehjem, barnehager, kollektivtrafikk og annen infrastruktur vokser mer enn kommunens inntekter, sier finansbyråd Vinje.

Finansbyråden sier videre at Oslos skyline vil være dominert av heisekraner i årevis fremover. Hun peker på at boligbyggingen allerede er stor i byen. Fjordbyen, som er et av de største byplangrepene i nyere tid, er i ferd med å realiseres og at utbyggingen av Bjørvika alene vil gi oss en bydel omtrent på størrelse med Lillehammer. Oslos sjøside blir stadig mer tilgjengelig, og byen åpnes mot fjorden.

I Oslo ble det i 2011 igangsatt 4.504 boliger. Mer enn 80 prosent av disse er i blokk.