Og hvis det er en vidundermaskin, hvordan virker den? Disse spørsmålene har mange stilt seg etter at CBB energisentral ble lansert i fjor med brask og bram og påstand om fire ganger høyere virkningsgrad enn varmepumper, eller COP på opptil 18 som årsvirkningsgrad. Det var derfor godt oppmøte av nysgjerrige bransje- og fagfolk da Helge Folkestad og Ener-Produkt AS inviterte til informasjonsmøte på KNA Scandic hotell torsdag 17. oktober.

Saken fortsetter under bildet:

På lag for Best Board varmelist og CBB energisentral: Svenke Folkestad, Christine Prantl, Siegfried Prantl og Helge Folkestad.

Helge Folkestad har måttet tåle en del spydige kommentarer til det hele. Men Helge er ikke skuggredd, og nå er to CBB-maskiner installert i Skillebekk barnehage og inngår i et forsknings- og utviklingsprosjekt. Maskinene skal testes av Høgskolen i Oslo. Der vil de vise om CBB er unntaket fra regelen om at ”hvis det er for godt til å være sant, er det ikke sant”.

Men allerede før testen starter, kan man slå fast at dette er et usedvanlig produkt. CBB (Clima Best Board) skiller seg nemlig fra varmepumper ved at energisentralen ikke trenger energibrønn eller utedel. Det er derfor klart at oppfinneren, Siegfried Prantl, har gjort en viktig oppdagelse. Han opplyser at det hele er basert på observasjoner av naturlige prosesser, at sentralen ikke bruker noen form for fossil energi, det er ingen radioaktiv stråling og ingenting er under trykk.

På spørsmål om testing av maskinen ved universiteter og uavhengige forskningsinstitutter, svarte Prantl at han foreløpig holder dem unna, fordi han ikke vil røpe teknologien sentralen bygger på. Prantl vet godt at mange ikke lar seg stoppe så lett, og opplyste at den sorte boksen som er kjernen i det hele, ikke må åpnes: ”Da går alt i stykker”.

Saken fortsetter under bildet:


Fra ”fyrrommet” i Skillebekk barnehage. Her er det installert to CBB energisentraler som skal testes. Klarer de å levere opptil 24 kW varme med 1,8 kW strøm inn?

CBB Energisentral er testet og godkjent av TüV (Technischer Überwachungsverein = Foreningen for teknisk inspeksjon). En TüV-godkjennelse betyr at produktet må antas trygt, men sier ingenting om hva det yter.

De fleste som kom på informasjonsmøtet 16. oktober var antakelig mest interessert i få vite mer om energisentralen. Det fikk de ikke, men derimot et lengre foredrag av oppfinnerens kone, Christine Prantl, om velsignelsene ved å bruke Best Board varmelist. De er store, ja nærmest himmelske, om vi skal tro fru Prantl. ”I ti år har vi levert til kirker og museer for Vatikanet”.
Fru Prantl opplyste at Best Board har spesielt gode egenskaper i historiske bygninger, og at ”uansett hvilken energikilde du bruker, sparer du 50 prosent energi”. I Kirker og historiske bygninger holder gulvlisten jevn varme mot ytterveggen, og en ekstra list høyt oppe på veggen hindrer luften i å synke ned. Fru Prantl kom hele tiden tilbake til problemet med kondens på yttervegger, noe som åpenbart er et mye større problem i Østerrike enn i Norge.

Et av Best Boards store skryteprosjekter er forskningssenteret CERN i Genève. Der var det mye kondens, som ble forsøkt fjernet med et bråkete ventilasjonsanlegg. Best Board løste problemet så godt at selskapet fikk en pris fra CERN.

Som eksempel på energieffektive løsninger med Best Board, viste Christine Prantl til en 20 kvadratmeters idrettshall med åtte meter takhøyde. Den bruker 7,5 kW. Det var Best Board i alle hallene i Torino under OL i 2006. Nå skal Best Board inn i Tyssedal vannkraftmuseum.

Det er 60 000 Best Board-installasjoner på verdensbasis, så langt er det 200 av energisentralen CBB. I praksis er maskinen vedlikeholdsfri og forventet levetid er cirka 20 år.

Mot slutten av seansen torsdag kom herr Prantl med en opplysning som fikk mange til å stusse: ”Den ekstremt høye virkningsgraden vi oppgir for energisentralen CBB gjelder bare i kombinasjon med varme- og kjølelisten Best Board. Det er vår hemmelighet hvor vi henter energien fra.”

Saken fortsetter under bildet:
Best Board varmelist i taket i Skillebekk barnehage.
Best Board varmelist i taket i Skillebekk barnehage.

Informasjonsmøtet ble avsluttet med et besøk i Skillebekk barnehage, der det er installert to CBB-maskiner. Om dette skriver Helge Folkestad:

”Endelig har vi montert et varmeanlegg som er et FOU prosjekt for Omsorgsbygg i Oslo Kommune. Vi har tatt ut gammel oljekjel fra 1953 og montert inn vannbåren varme i gammel del fra 1953 og gammel del fra 1967 som hadde elektrisk gulvvarme. Gammel del av barnehage var svært kald om vinteren, med ønske om å stenge avdelinger når det ble for kaldt.

Uten ekstra isolering er det nå montert nytt varmeanlegg med Best Board og 2 stk CBB energisentraler som hver bruker kun 0–5 kW strøm. Konsulentberegning viser behov for 60 kW elektrisk varme, men vi regner med å klare oss med et strømforbruk på 5–10 kW til romoppvarming.”

Installasjonen i Skillebekk barnehage er gjort av Østlandske Varmesenter, som i følge Johnny Lie i Oslo kommune har gjort en jobb med høy faglig kvalitet.

Helge Folkestad har etablert selskapet MultiEnergi AS for salg av CBB-sentralen i Norge.