- Jo da, det stemmer at tre kompiser dro til Danmark for tre år siden og skulle se på et bioenergianlegg til eget bruk på gården. Etter det har vi produksjon og drift i gang av flere anlegg, sier en av gründerne bak Eiker Bioenergi AS, Odd Johan Stenshorne.

Forretningsideen til firmaet er å selge ferdig biovarme til offentlige bygg, forretningssentra og andre større næringsbygg og å produsere og selge flis.

Prosjektene de foreløpig har engasjert seg i, er større bygg med vannbåren varme der olje eller strøm er byttet ut med bioenergi, samt nye bygg der det blir satset på vannbåren varme. I Danmark kjøpte de et anlegg og tok det med til Hokksund.

Her ble det montert på én gård. Så skulle naboen også ha biovarme, og det ble gravd en tre kilometer lang grøft.

- Infrastrukturen er jo forferdelig dyr, fastslår Stenshorne. Gründerne bak "bondevarmeselskapet", Egil Hoen, Nils Jørn Slotfeldt - bønder og skogeiere - og Odd Johan Stenshorne tok da til å diskutere muligheten for å lage anlegg i en container, og slik ha en fleksibel løsning som kunne plasseres der det er behov.

Første anlegg ble solgt og montert i Revetal i Vestfold, før aksjeselskapet var dannet. Da tilbakemeldingene kom, var suksessen sikret. Neste var et anlegg i Hokksund. Nå har de ”utplassert” seks, og det syvende er på gang.

- Flere kommer etter hvert, sier Stenshorne.

Eiker Bioenergi bygger anlegget på en av gårdene i Øvre Eiker kommune.

Deretter bli det fraktet til kunden, og installert. Og så tar de seg av driften. - Hvis kunden ikke vil ha det mer, så kan vi bare hent det igjen, sier han.

For kunden er det ingen investeringer, og anlegget betales gjennom prisen som avtales per brukte kWt. Den kan variere, avhengig av arbeidet med montering, røropplegg, energiforbruk osv. Drivstoffet er flis og pellets.

Prisen for idé og innsats ble delt ut av Innovasjon Norge i Buskerud og Vestfold og er på 50 000 kroner.

Begrunnelsen er: "Tildeling av BU-prisen til denne kandidaten er et signal om at bioenergi er et satsningsområde også i landbruket der lokale skogeiere utvikler bioenergi som forretningsområde for å sikre avsetning og økt verdiskapning på egne råvarer og ressurser."

Foto: Toppen:
Illustrasjonsfoto fra et anlegg i Danmark.
Til høyre: Biovarmeanlegget som produseres av Eiker Biovarme.