Dette skriver direktør Audun Lågøyr i Byggenæringens Landsforening (BNL) på organisasjonens hjemmeside i en kommentar. Og i går var det delkonferansen Arbeid og kompetanse under Småtinget i NHO. Her var det deltakelse av en rekke ledende politikere.

Under konferansen hyllet tømrermester Kjetil Eriksen Oslo kommunes tiltak med å kreve at bedrifter som får oppdrag av kommunen også måtte være lærlingbedrift.

Men da NHOs bedriftsrepresentanter skulle avgi sin stemme over hvilket tiltak som ga mest utbytte for egen bedrift, ville hele 81 prosent ha økte lærlingtilskudd framfor redusert arbeidsgiveravgift eller lovfesta rett til lærlingplass.

Konferansen hadde mange fremtredende politikere til stede og Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen sa i sitt innlegg at Ap ønsker å lovfeste retten til lærlingplass på sikt og ønsket i tillegg å øke lærlingtilskuddet framfor å redusere arbeidsgiveravgiften for å hjelpe bedriftene.

KrFs Knut Arild Hareide fikk liten støtte fra statsråden for sitt forslag om å redusere arbeidsgiveravgiften for lærlingbedrifter.

Sylvi Listhaug fra FrP ville ikke lovfeste retten til lærlingplass men heller øke lærlingtilskuddet og øke arbeidsgiveravgiften.

Meldingen fra salen var deretter meget tydelig: Kun økt tilskudd vil gi flere lærlingplasser.

Både Ap og KrF går mot endringer av lovgivingen når det gjelder midlertidige ansatte. Der er FrP helt uenig som mener midlertidig ansatte vil sørge for at flere får jobb. Også NHOs bedriftsrepresentanter mener dette vil gi utslag.

Hele 58 prosent tror midlertidig ansatte vil gjøre tilgangen til arbeidsmarkedet lettere for de som står utenfor i dag.

BNL har som ambisjon at det skal arrangeres over 100 bedriftsbesøk blant BNLs medlemsbedrifter der stortingskandidatene blir kjent med bedriften og byggenæringens samfunnsmessige betydning.

”Fra BNL sin side er det særlig to hovedsaker vi vil løfte fram for politikerne; energibruk i bygg og seriøsitet i byggenæringen”, skriver Lågøyr.

Les hele Lågøyrs kommentar Byggenæringen inn i valgkampen