Drammen by gjennomgår en forvandling som vi ikke har sett maken til i Norge før. Veikrysset ved Drammenselven bygges ut med flotte boligområder og arkitektur som trekker folk langveisfra. Og her er det ikke bare estetikken som er på plass, også tekniske løsninger er av høy klasse. Det gjelder ikke minst energitekniske løsningene som er brukt i flere av nybyggene.

”Pengepumpe under jorden” var Finansavisens overskrift 78. oktober da den skrev om energiløsningen for det nye Kvartal 10 i Drammen. Bladet Driftsaktuelt var like direkte da de skrev om prosjektet i januar i år: ”Sparer 11 millioner over 20 år ved å bruke varmepumpe og grunnvann i stedet for fjernvarme”.

Artikkelen fortsetter under bildet

I kjelleren under Kvartal 10 traff vi Ronny, daglig leder av UnionGeoenergi AS. Her mee kjølemaskinene til Ultra.

– Det vi har gjort i kvartal 10 er å hente energi fra grunnvannet for å få ut 1,8 GWh varme og 350 000 MWh kjøling, opplyser markedssjef Wilhelm Huus-Hansen i Geoenergi AS. – – Kvartal 10 består av fire høyblokker og to garasjeplane, til sammen 36 000 kvadratmeter. Området har tilknytningsplikt til fjernvarme, så varmepumpen er ikke dimensjonert til 100 prosent av effektbehovet, fjernvarmen dekker en del av effektbehovet.

Et spesielt forhold ved Kvartal 10 er at det har en 3 000 kvadratmeter stor Ultra-forretning. Kjøleanleggene der produserer enormt med mye verdifull varme, som representerer en ressurs fordi varmen brukes til forvarming av vannet fra brønnen, slik at varmepumpen får optimale driftsforhold.

– Her sto vår kunde overfor valget mellom en varmepumpeløsning og fjernvarme, opplyser Wilhelm Huus-Hansen. Med en varmefaktor på 3 bruker vi 600 000 kilowattimer strøm for å produsere 1,8 GWh med varmepumpen. Det betyr at vi får 1,2 GWh ”gratis” energi. Skulle vi ha kjøpt 1,2 GWH fjernvarme, ville det kostet oss 948 000 kroner i året med dagens pris på fjernvarme.

– Hvor lang nedbetalingstid har geoenergianlegget i Kvartal 10, Wilhelm Huus-Hansen?
– Anleggets nedbetalingstid er cirka 8 år. Hvis vi regner dette over en 20 års-periode, vil byggherren spare over 11 millioner kroner ved å velge varmepumpe og grunnvann fremfor fjernvarme. Skulle varmefaktoren på anlegget bli bedre enn 3, blir besparelsen enda større. Og om strømprisen går opp kan man jo se enda støerre rabatt!


Varmepumpen som leverer 1,8 GWh.


En av de fire blokkene i Kvartal 10, med Ultra-butikken. Det er stor byggeaktivitet i området, og Geoenergi har levert energiløsningene til alle nybyggene her.

Vi vil komme tilbake til de tekniske detaljer ved Kvartal 10.