Det ser ut til at rørleggeren har så mye å gjøre med baderom at han ikke gidder å sette seg inn i noe nytt. Nå ser det ut til at vi går inn i en tid med et mindre løssluppent forhold til å kjøpe lekre bad, og da kan det hende at flere rørleggere vil sette seg inn i dette for å sikre jobber. For varmepumper kommer til å bli et hett produkt i tiden fremover.

Dette sier Rune Østvold, daglig leder av NIBE Villavarme. NIBE er en av de store varmepumpeleverandørene i Norge på pumpetypene luft-vann, væske-vann og avtrekksluft. I Sverige er NIBE markedsleder. Med eksport var omsetningen i 2007 på 2.859,9 millioner SEK for Nibe Villavärme.

– Varmepumper er sentralt i tek 07, som vil føre til store forandringer i markedet, fortsetter Østvold. – For oss betyr det blant annet at vi faser ut pellets. Vi er på et marked hvor det selges cirka 6 000 varmepumper i året, det er knapt 10 prosent av luft-luft-markedet. Totalt ble det solgt 3200 enheter luft-vann og 2500 stk. væske-vann-varmepumper i fjor. Vi tror ikke det stiger nevneverdig. Det er særlig på luft-vann det skjer en rivende utvikling. 40 % av nye boliger har vannbåren varme, men mange av dem monterer fortsatt el.

I Sverige arbeider NIBE mye mot husprodusentene. Svenske hus som leveres i Norge har NIBE varmepumpe. Det gjelder Myresjöhus, Smålandsvillan og Älvsbyhus. Det dreier seg om enkle systemer som utnytter varme i avtrekksluften til gulvvarme og produksjon av varmtvann.

Et forhold som påvirker salget av varmepumper, er tilknytningsplikten til fjernvarme. Det er ikke særlig miljøvennlig mener Rune Østvold. – Ofte er varmepumpeløsninger mer miljøvennlige enn fjernvarme, men da står kraftselskapene på tilknytningsplikten. Jeg kan heller ikke se hva som er så miljøvennlig i å kjøre søppel over fjellet for å fore fjernvarmeanlegg.

NIBE Villavarme eies av det svenske NIBE-konsernet, hvor også Høiax AS og Norske Backer A/S inngår.

– Vi håper et roligere baderomsmarked vil øke rørleggernes interesse for varmepumper – det er godt både for lommeboken og miljøet, mener daglig leder Rune Østvold i NIBE Villavarme. Der er de fire mann som står klare med pumpene.

NIBE ble grunnlagt av Nils Bernerup i Markaryd i 1952 og er nå Sveriges ledende leverandør av varmeprodukter for boliger.