Det har vært vanskelig å få utlevert dokumentasjon for at slike peiser er gode nok. Det vurderes derfor å innføre omsetningsstans og tvangsmulkt for udokumenterte bioetanolpeiser. Uansett bør ingen kjøpe bioetanolpeis som ikke har dokumentasjon for egenskaper og bruksanvisning.

- Leverandører av denne type produkter er bedt om å legge fram dokumentasjon for produktenes egenskaper og for sikkerhet ved bruk. Uten slik dokumentasjon finnes ikke sannsynliggjort at bioetanolpeisen er god nok eller hvordan den kan brukes på en trygg måte. Bare to leverandører har framlagt slik dokumentasjon. Vi er redd for at noen markedsførte bioetanolpeiser kan utgjøre fare for liv og helse, sier senioringeniør Vidar Stenstad i Statens bygningstekniske etat.

- Dersom du som kunde ikke får slik nødvendig dokumentasjon, bør du ikke kjøpe produktet. Tilsvarende er det viktig at selgere av slike peiser sender med tilstrekkelig dokumentasjon med produktene - hver gang. Det er uansett særlig viktig at peisen brukes som forutsatt.

- Bioetanolpeiser er veggmonterte eller frittstående varmekilder som bruker bioetanol som brensel. Peisene er ikke tilknyttet pipe. De har vanligvis for liten effekt til å være egnet som en primær oppvarmingskilde og kalles derfor gjerne ”dekorasjonspeiser”, sier Senstad.

Det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Statens bygningstekniske etat (BE) som forvalter regelverk for bioetanolpeiser i Norge. Til nå har bare to av 13 av de forespurte leverandørene framlagt dokumentasjon for sine produkter.

- Vi har derfor varslet om at det vurderes omsetningsstans og tvangsmulkt for de leverandører som ikke etterkommer vår anmodning om innsendelse av produktdokumentasjon. Det er også igangsatt testing av enkelte produkter ved SINTEF Norges branntekniske laboratorium, sier han.

Dette må man vite:

* For å kunne markedsføres skal bioetanolpeisene ha en innledende typeprøving hos en akkreditert prøvningsinstans. Peisene må merkes med produktnavn og typebetegnelse, brenseltype, produsentens navn og produksjonsland, samt navn og adresse til importør. Det bør også vurderes om viktig informasjon fra bruksanvisningen bør påføres peisen i form av advarselsetninger på norsk, hvis slik informasjon er viktig for sikker bruk.

Dokumentasjonen som følger med den enkelte peisen må i tillegg minst inneholde informasjon om:

* Hvilket underlag og/eller bakenforliggende materiale peisen er beregnet for
* Hvilken avstand det må være til brennbart materiale
* Hvordan peisen skal monteres
* Hvilken ventilasjon rommet der peisen skal stå må ha, ev. hvor stort rommet må være
* Hvilken type brennstoff som kan benyttes og hvordan dette skal påfylles
* Hvordan opptenning skal skje
* Hvordan peisen skal slukkes
* Hvordan peisen skal rengjøres og vedlikeholdes

Det anbefales at det alltid oppholder seg voksne personer i rom med tent bioetanolpeis.