Bruk av BIM medfører en digitalisering av planleggings-, bygge- og driftsprosessene som gjør at informasjonen i prosjektene kan databehandles effektivt. BIM endrer selve måten å planlegge, bygge og forvalte bygninger på ved at 2D-tegninger erstattes av koordinerte 3D/4D/5D-modeller med objekter som står i relasjon til hverandre. Les mer om BIM.

Plan- og designkonkurransen for Nasjonalmuseet er blant de første der Statsbygg ikke krever levert en fysisk modell. Årsaken til dette er flerdelt:

- Statsbyggs uttesting, bruk og erfaringer de senere årene med objektbaserte, digitale 3D-bygningsinformasjonsmodeller (BIM) basert på åpne formater tilsier at denne formen for datamodellering nå er kommet så langt at det bør være mulig å benytte det.
- Verdien av informasjonen som kan ekstraheres fra en bygningsinformasjonsmodell i forbindelse med juryarbeid, er betydelig og arbeidslettende. Visualisering av forslagene kan gjøres konsistent. Kvaliteten på juryarbeidet bedres og god likebehandling av forslagene sikres.
- Bruken av en åpen, moden og stabil standard (IFC) for bygningsinformasjonsmodeller (BIM) og omfattende programvarestøtte til denne fra mange og ledende programvareleverandører gjør den praktiske gjennomføringen realistisk.
- Det er forventet et stort antall konkurranseforslag. Logistikken rundt håndtering av fysiske modeller (mottak, utstilling, tilretteleggelse for juryarbeidet) er problematisk
- Tidsplanen for juryarbeidet tilsier at tilrettelegging av modellene for juryarbeidet må skje raskt. Med fysiske modeller vil dette være en stor utfordring
- Statsbyggs ledende rolle i BIM-arbeidet i Norge ble blant annet fremhevet og rost av mange av deltakerne på konferansen Fremtidens byggebransje i Oslo tirsdag. Konferansedeltakere var toppledere i bygge-, anleggs- og entreprenørbransjen.

Kilde: Statsbygg