Arkitektbedriftene jobber for å øke kompetansen ved modellering i BIM fordi vi mener BIM gir arkitekter en mulighet til å innta den ledende rollen som koordinator i en tverrfaglig, teknologidrevet byggeprosess.

Derfor har Arkitektbedriftene et ekspertutvalg med Morten Ræder fra Nordic og BIM-koordinator på T2 Gardermoen Kai Henning Simensen fra 4B og BIM-koordinator på Folkehelseinstituttet og Turi Heieraas som i mange år har jobbet med utvikling av BIM sett fra arkitektens side, fra Norconsult. Silvie Le Muzic er sekretær for utvalget, skriver arkitektbedriftene.no.

Dette utvalget har utarbeidet en prosessbeskrivelse og et prosesskart for BIM-skisseprosjekt i samarbeid med RIF, basert på buildingSMARTs metodikk. Å utarbeide prosessbeskrivelser for alle faser i prosjekteringen, vil være et hjelpemiddel for beskrive hvordan BIM kan benyttes i de ulike fasene, definert fra et minimumsinnhold. Utvalget jobber videre med de øvrige fasene.

- Arkitekten er ofte ønsket som BIM-koordinator i prosjekteringsprosesser. Store bestillere som Statsbygg og Forsvarsbygg f.eks., ønsker dette. For å ha denne rollen, må vi ha rett kompetanse om BIM-modellering. Vi ønsker å vise at BIM-koordinator-rollen passer arkitekter, sier Le Muzic.

- Det er liten tvil om at BIM betyr økt ressursbruk i prosjekteringsfasen. Men byggherren får mye mer fra alle rådgivere og løsninger i 3D, ved modellering i BIM. Vår utfordring blir å synliggjøre denne merverdien og å få riktig betalt for ekstrainnsatsen. BIM gir færre feil underveis i prosjekteringen og på byggeplassen, og kan bidra til tettere og bedre samarbeid mellom alle aktører, sier Le Muzic.

Steen Sunesen, arkitekt og daglig leder i buildingSMART, holdt en presentasjon om buildingSMARTS rolle, internasjonale arbeid og Tverrfaglig brukerforum, der Arkitektbedriftene møter fast.

Juridisk rådgiver Anette Søby Bakker fra Arkitektbedriftene holdt et innlegg om BIM og jus; om kontrakter som grunnlag for samspill og reduksjon av konflikt.

Neste anledning for arkitektene å diskutere nye forbedringer i byggeprosess, blir på Arkitektsbedriftenes Næringskonferanse 1. november.