Statsbygg har lenge signalisert at BIM (bygningsinformasjonsmodell) er fremtiden, og dette må arkitekter og rådgivende ingeniører nå forholde seg til i forbindelse med prosjekteringen i Stavanger. I utlysningsteksten heter det blant annet: ”Det er et krav til rådgiverne i dette prosjektet at det benyttes BIM”.

Bygningsinformasjonsmodeller
BIM er en ny måte å samhandle på innen byggenæringen. Prinsippet er at alle involverte parter kommuniserer all byggingsrelatert informasjon inn mot en felles bygningsinformasjonsmodell (BIM). Dette krever at alle involverte bruker en felles åpen filstandard (kalt IFC). BIM vil følge bygget fra tidlig planlegging gjennom detaljplanfasen, byggefasen og driftsfasen til avvikling av bygget.

BIM er en av de viktigste innovasjonene som har skjedd i byggenæringen på årtier og vil kunne danne grunnlag for bedre og mer effektive byggeprosesser og drifting av bygg. Bak dagens annonsering ligger fire år med forskning og utvikling (FoU) i Statsbygg.

- For Statsbygg representerer dette en av de største teknologiske og organisatoriske FoU-satsningene i vår virksomhets historie.Vi har arbeidet med å gjøre teknologien anvendelig for byggenæringen og med å støtte nasjonale og internasjonale standarder for bruk av BIM, sier Statsbyggs administrerende direktør Øivind Christoffersen.

Billigere bygg
- BIM vil føre til færre feil, færre forsinkelser i byggeprosessen - og rimeligere og bedre bygg, fortsetter Christofferen.

Bruk av digitale bygningsinformasjonsmodeller (BIM) medfører en digitalisering av planleggings-, bygge- og driftsprosessene som gjør at informasjonen i prosjektene kan databehandles effektivt. BIM endrer selve måten å planlegge, bygge og forvalte bygninger på ved at dagens ”ukoordinerte” 2D-tegninger, som består av streker og symboler, erstattes av koordinerte 3D/4D/5D-informasjonsmodeller med ”intelligente” informasjonsobjekter som står i relasjon til hverandre. Det blir et digitalt samspill, hvor det ikke lenger er nødvendig å sitte med tegningene i den ene hånda og spesifikasjonene i den andre.

BIM hele veien
I dagens utlysning krever Statsbygg at arkitekter og rådgivere leverer i henhold til rutinene beskrevet i den nye BIM-manualen. Ved endt prosjektering vil Statsbygg kreve at entreprenør tar BIM med videre og bruker denne i selve byggeprosessen og gir en ”som bygget” BIM tilbake til Statsbygg ved overdragelse av ferdig bygg. De to bygningene i Stavanger representerer starten. Innen 2010 vil BIM være standard i alle Statsbyggs prosjekter.

Statsbygg regner med stor interesse fra arkitekter og rådgivere for å delta i dette arbeidet. Det vil være et referanseprosjekt som vil vise hvordan morgendagens byggenæring vil arbeide.