Men hva får en bondejente med samfunnsvitenskapelig bakgrunn til rørfaget, og til å bli der? Svaret får du ikke her, men Evys bakgrunn passet godt for bransjen, forteller hun her til VVS - forum.

– Jeg er fra bondebygda, vokste opp på et småbruk hvor vi dyrket grønnsaker. Min fars store interesse var biler, alle barna i familien tok førerkort da de var 18 år. Dette sitter fremdeles i hos meg, jeg er mye mer interessert i biler enn de fleste kvinner på min alder.

Skolen var en fådelt barneskole på landet, jeg måtte til Hokksund for realskole og gymnas. Den gang ble jenter enten sykepleier eller lærer, jeg tok lærerskolen. Da jeg var ferdig med den sa jeg til meg selv at ”jeg skal ikke bli lærer”, men det var jeg i seks år. Så begynte jeg på universitetet og tok en samfunnsvitenskapelig utdannelse, så jeg ble cand. polit.

Jeg har en følelse av at alt jeg har gjort har vært en fortsettelse av den læreprosessen som begynte med et hovedfag i pedagogikk. I dette studiet lærte jeg først og fremst en måte å forstå sammenhengen mellom mennesket og samfunnet på. Det utgangspunktet var viktig, men bare en begynnelse på læringen. Kanskje fordi jeg er født som bondejente, er jeg opptatt av hva som virker i praksis. Resten legger jeg bare til side. Det hører med til historien at jeg har forkastet en del av de teoriene som jeg skrev om i studiet.

Jeg har jobbet med tekniske bedrifter siden 1985. I 1996 begynte jeg begynte i VVS Informasjon AS. Året etter kom Varmeinfo til og jeg jobbet sammen med Leif Amdahl i flere år. Vil tro at jeg er ganske målrettet, og for tiden er målet først og fremst å redusere lekkasjeskadene i Norge. For å få til det, må folk i bransjen lære av hverandre. Og jeg som prosjektleder må lære av dem alle sammen. Er ikke minst opptatt av å få fram rørleggernes erfaringer, fordi disse er viktige for å løse problemer. Disse erfaringene er ofte undervurdert. Trives dessuten godt sammen med håndverkere. De er jordnære, direkte, ujålete og tydelige.

Den bilgale bondejenta har sans for teknikk:
– Det er viktig for den jobben jeg gjør at jeg har interesse for tekniske spørsmål. Mitt bidrag er å systematisere og sette temaene inn i en sammenheng. Jeg ser sammenhenger, der er min samfunnsvitenskapelige bakgrunn nyttig, men jeg ligger unna tekniske detaljer. Der må de tekniske fagfolkene på banen.

Om Evy Aker har en akademisk bakgrunn, er det bransjen og det praktiske hun er mest opptatt av:
– I forbindelse med vannskadeprosjektene har jeg nok stått for mye av det metodiske. Mye av det vi driver med er teoretisk enkelt, men vanskelig i praksis. Med så komplekse prosjekter må man slippe tak i ambisjoner på egne vegne. Det er ikke min person som er viktig, det er det som vi sammen får til. Hele prosjektet er et stort VI!

Evy har funnet frem til noen sannheter som er viktige for henne både som person og i hennes arbeid med rørbransjen:

• Du må søke utfordringer som gir mer energi enn de tar av.
• Spør deg alltid: Hva er viktig nok? Rørbransjen har tekniske løsninger som jeg synes er viktige nok.
• Vis respekt for praktisk erfaring. Det gir høyere status i dagens samfunn å kunne formulere seg enn å bidra til løsninger i praksis. Det er generelt for liten respekt for praktisk erfaring.

Evy har en datter og et barnebarn som er ”verdens herligste”. Fireåringen har allerede skjønt at bestemor ikke er av de mest saktmodige bak rattet.

– Du mormor, kjører du vilt?
– Nei, når du sitter på kjører jeg forsiktig.
–Kjører du passe vilt, da mormor?

Og slik kjører Evy antakelig også når hun skal til kontoret i underetasjen i Salemkirken, hvor hun og mannen er sterkt engasjert.

Privat er Evy opptatt av det estetiske som klær, god mat og pynting i huset. Men hobbyen er kanskje først og fremst en stor svart katt som er en kombinasjon av panter og teddybjørn. – ”Alfen” er alltid i godt humør, og bringer ingen ulykke til tross for fargen på pelsen. Det eneste problemet med Alfen er å få noen til å passe den når min mann og jeg skal på ferie. Det skjer helst ved sjøen eller på et eksotisk sted langt borte. Jeg har en fortid med seilbåt og tok kystskippereksamen for tredve år siden.

Evy har reist jorden rundt to ganger. Det mest eksotiske stoppestedet var på Fijiøyene. I fjor var hun i Israel. Hennes ektemann påstår at hun også er glad i fin natur – særlig fra bilvinduet.

Og snart skjer det ikke et drypp i norske boliger uten Evys velsignelse