Norsk Varmepumpeforening (NOVAP) opplyser at de får mange spørsmål rundt akkurat dette og svaret de gir er følgende:

- Nye inverterstyrte varmepumper er svært effektive når de kjører med dellast. Derfor vil de oppnå en svært høy effektfaktor ved milde utetemperaturer. Det er ikke unormalt at en varmepumpe kan ha en effektfaktor på 4-6 når utetemperatur er høyere enn tre plussgrader. I dette temperaturområde er det heller ikke nødvendig for varmepumpen med avriming. I tillegg til at varmepumpen er effektiv er det liten belastning på kompressor og andre komponenter i varmepumpen. Dette gir økt levetid for varmepumpen.

Ellers melder NOVAP at nesten 400 bedrifter nå har fått status som NOVAP-godkjent. En NOVAP-godkjent forhandler må oppfylle visse kriterier, så forbrukerne har av den grunn en ekstra trygghet ved å kjøpe varmepumpe hos en forhandler som er godkjent.

25. og 26. januar inviterer NOVAP til et praktisk kurs for mindre varmepumpesystemer med vannbåren varme. Kurset holds i Oslo og påmelding skjer i disse dager.

I Sverige har man for øvrig startet et varmepumpestudium som karakteriseres som det mest omfattende arbeidet som er i gangsatt noen gang på denne fronten. Det er Sveriges Tekniska Forskningsinstitutt som har fått oppdraget med å gjennomføre analysene.

Det er de svenske energimyndighetene som har initiert undersøkelsen som startet i desember i fjor. Planen er å bruke hele 2012 på å kartlegge virkingsgrad og energibenyttelse for allerede installerte varmepumper.