Herøy kommune mener at staten for lenge siden burde innsett at Nav-reformen ikke fungerer som den skal.

- Det virker nesten for dumt at staten ikke allerede har tatt initiativ til å rydde opp i situasjonen og få reformen på skinner, skriver rådmann Rune Sjurgard i et brev til riksrevisor Jørgen Kosmo.

Han har full politisk ryggdekning når han nå ber riksrevisoren vurdere konsekvensene av Navs stillingskutt.

Kommunen skrev i mars et brev til arbeidsminister Hanne Bjurstrøm om saken, men fikk aldri svar. Overfor Kommunal Rapport innrømmer rådmannen nå at tilliten til staten er tynnslitt.

– Daglig ser vi eksempler i mediene på at Nav ikke har de rammebetingelsene som må til for å oppfylle Stortingets lovpålagte intensjoner. Vi må nok innrømme at vi ikke har den helt store tilliten til staten, sier Sjurgard.

Allerede skakkjørt
Flere Nav-brukere i Herøy har måttet søke sosialhjelp mens de venter på at Nav skal saksbehandle, ifølge Sjurgard. Å kutte flere stillinger i en slik situasjon, blir helt galt, mener han.

– Det går ikke an å behandle mennesker slik vi ser eksempler på i Nav-systemet nå.

Sjurgard mener staten heller burde fokusere på å tilrettelegge for at Nav-kontorene kan bruke sine virkemidler til å redusere trygdeutgiftene, om de ønsker å spare penger.

– Det er her det økonomiske potensialet i Nav-reformen ligger, mener han.

Tillit til Riksrevisjonen
Rådmannen poengterer at også Sivilombudsmannen i sin årsmelding for 2010 stiller spørsmål ved om Navs ressurser er tilstrekkelige til å takle oppgavene og saksmengden etaten er satt til å håndtere. Denne uttalelsen kom før Nav kutter ytterligere ned på arbeidsstokken, påpeker Sjurgard.

Kommunen setter nå sin lit til at Riksrevisjonen vil se nærmere på saken. Kommunen ser for seg at det blir gjort en gjennomgang av hvordan staten forvalter Nav.

Arbeidsdepartementet hadde ikke anledning til å kommentere denne saken i dag

Kilde: Kommunal rapport