Regjeringen bør jobbe frem en plan B for å redde økonomien fra en kraftig nedtur, mener Ådne Cappelen i SSB. Han anbefaler Kristin Halvorsen å ha klar en liste av utbyggingsprosjekter som kan gjennomføres raskt, skriver Dagens Næringsliv.

- Kristin Halvorsen bør sette igang folk med å grave frem prosjekter som kan gjennomføres nå, som en plan B. Plan A bør være rentekutt, sier forskningsdirektør Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå.

Selv om Cappelen og hans SSB-kolleger bare for tre uker siden spådde en myk landing for norsk økonomi, så har den voldsomme uroen i finansmarkedene i USA fått direktøren til å tenke seg om en gang til. Nå frykter han nedturen for AS Norge kan bli brattere enn først antatt. Svein Gjedrem og Kristin Halvorsen sitter med tømmene for norsk økonomi, mener Cappelen.

- Om det blir en hard landing er et spørsmål om hvor effektiv politikkresponsen blir, sier SSB-direktøren til Dagens Næringsliv.

Cappelen mener det første grepet myndighetene bør ta, er å senke renten.

- Gjedrem må snu først, sier Cappelen, som tror sentralbanksjefen snart vil signalisere at rentekutt er i emning.

Samtidig mener han altså at finansministeren bør forberede en plan B med å sprøyte mer penger inn i økonomien dersom rentevåpenet ikke er effektivt nok.

Kilde.rif.no