Administrerende direktør i BNL viser til at snudd moms er et av punktene i handlingsplanen for Seriøsitetsforum i Byggenæringen. I tillegg til BNL, består dette forumet av Fellesforbundet, Norsk Arbeidsmandsforbund, Politidirektoratet, Skattedirektoratet, UDI, Arbeidstilsynet, NAV, Forbrukerrådet, Maskinentreprenørenes Forbund og Vegdirektoratet. Så vel BNL som Fellesforbundet har tatt opp snudd moms i sine brev til Statsbudsjettet de siste årene, i følge Lyng.

BNL-sjefen sier at for bedriftene er det riktig at ordningen kan medføre noe mer administrativt arbeid. Erfaringer fra Sverige tilsier imidlertid at denne belastningen er svært liten. Gevinsten for bedriftene og samfunnet er langt større.

- Snudd moms vil i sterk grad bidra til en mer fair konkurranse når de lovlydige og seriøse bedriftene slipper å konkurrere mot bedrifter som bruker momssvindel som konkurransefortrinn. I tillegg til dette, vil ordningen bidra til at staten bygger opp om respekten for vårt kollektive ansvar for velferdssamfunnet, og det vil gi positive provenyeffekter, sier Ketil Lyng i et brev til statssekretær i Finansdepartementet, Roger Schjerva.

Byggenæringens bedrifter er organisert i BNL, med medlemskap også i NHO. Snudd moms er foreslått innført kun for byggenæringen, der dype kontraktskjeder er karakteristisk.

- Når statssekretæren blant annet bruker NHOs motstand mot ordningen som årsak til at departementet er i tvil, finner vi dette uheldig. Det er BNL som i første rekke representerer byggenæringens spesifikke interesser. For øvrig er snudd moms også ett av vurderingspunktene i Handlingsplanen mot økonomisk kriminalitet, der også NHO deltar, sier Ketil Lyng.

BNL anmoder departementet om å innføre snudd moms slik det er gjort i Sverige og Finland. Byggenæringen, både arbeidsgivere og fagorganiserte, ber om et regelverk som gjør det lettere å være seriøs og vanskeligere å være useriøs.

Kilde:bnl.no