Faglig sekretær i RIN Norge, Arve Hansen, skriver i brevet til kommunene at det er på tide at de største kommunene involverer seg i et forsøk på felles norm for vannverkskummer i de vanligste dimensjoner. Målet bør være solid forankring, enkel montering og en trygg arbeidsplass, skriver han.

Mangler sikkerhet
Rørinspeksjon Norge (www.rin-norge.no) består i dag av 76 private firma og 20 kommuner / interkommunale selskap, som arbeider aktivt med kontroll av nytt og gammelt ledningsnett. RIN har det siste året fått flere tilbakemeldinger på mangelfull forankring av armatur i prefabrikkerte vannverkskummer. Det er spesielt RIN-operatører som arbeider med trykkprøving av nyanlegg, som avdekker svikt i kumforankringer, og for så vidt mangelfulle forankringer for øvrig på nye vannledninger. Det er også eksempler på at noen forankringssystem kan være sikkerhetsmessig betenkelige ved fremtidig demonteringsarbeid i vannverkskummer.

Fra RIN-operatører som arbeider med lekkasjesøking, er det også meldt inn flere nyanlegg hvor det er svært vanskelig å avdekke lekkasjepunkt. Årsaker kan være lang avstand mellom kummer, eller kummer dårlig tilrettelagt for lekkasjesøking i vann-strømmen for plastrør.

RIN har hatt kontakt med både kommuner, ventilleverandører og betongvareprodusenter, som alle er opptatt av klarere krav til prefabrikerte vannverkskummer. Videre er det behov for å avklare kumutforming, som er bedre tilrettelagt for dagens kvalitetskontroll av nyanlegg og fremtidig behov for atkomst til vannledningsnettet.

Mange usikre varianter
I de største kommunene var det tidligere normalt at vannverkskummer ble plasstøpt med forankring av rørdeler i kumvegg, demontèrbar armatur i kum og ledd-effekt for alle rør utvendig kumvegg. Mange ledningseiere har imidlertid bygget mange varianter av vannverkskummer.

-Vi mener at de mange varianter av vannverkskonsoller er et resultat av manglende krav-spesifikasjoner fra ledningseiere. De forskjellige leverandører av prefabrikerte vannverks-kummer har utviklet forskjellige ”fabrikk-standarder”. Det er derfor på tide at de største kommunene involverer seg i et forsøk på felles norm for vannverkskummer i de vanligste dimensjoner. Målet bør være solid forankring, enkel montering og en trygg arbeidsplass, sier Arve Hansen i en pressemelding fra Rørinspeksjon Norge..

Forhindre flere dødsfall
Dødsfallet i en vannverkskum på Vestlandet for et par år siden illustrerer hvor galt det kan gå. Dette bør være en sterk påminnelse om de betydelige krefter som kan oppstå.

Derfor ber RIN Norge om et bredt samarbeid med de 13 største kommunene her i landet. Det betyr at Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Bærum, Kristiansand, Fredrikstad, Tromsø, Sandnes, Drammen, Asker, Sarpsborg og Skien blir utfordret til å bidra med 15.000 kroner hver. Det er også lagt inn et bidrag på 50.000 kroner fra Norsk
Rørsenter i Drammen. Totalbudsjett for prosjektet er satt til 245.000 kroner.

-Vår målsetting er å igangsette arbeidet så raskt som mulig i 2012. Dersom finansiering av prosjektet går som planlagt, er vi innstilt på møtevirksomhet i første halvår og et utkast til VA-/Miljø-blad i løpet av 2012, skriver Arve Hansen i brevet til kommunene.

Det vil i løpet av kort tid bli etablert en arbeidsgruppe og en høringsgruppe der temaene blir funksjonskrav til en moderne vannverkskum, inkludert kumavstander og faglig vurdering av prefabrikerte vannverkskummer med vannverkskonsoller.

Fristen for innbetaling til prosjektet er satt til 20.februar.