-Ørkenen er selve symbolet på fremtidens vekst, og vi skal gjøre den grønn, sa Bellona-leder Frederic Hauge til forsamlingen som fikk være med på den aller første guidede turen for noen dager siden.

For tre år siden lanserte Bellona ideen med Sahara Forest Project, under klimaforhandlingene i København. Bellona har ifølge organisasjonens leder Fredric Hauge alltid hatt en drøm om å sikre mat, vann og bærekraftig energi til jordas økende befolkning.

Sahara Forest Project (SFP), der er Bellona medeier, en av verdens råeste klimaløsninger. SFP bruker det vi har mye av: Saltvann, sol, ørken og CO2 og skaper det vi trenger mer av: Ren energi, ferskvann, vegetasjon og mat. Samspillet mellom miljøteknologier skaper grønne arbeidsplasser ved lønnsom produksjon av mat, ferskvann og bærekraftig energi.

Prosjektet kombinerer eksisterende og velfungerende miljøteknologier, blant annet saltvannskjølte drivhus, konsentert solenergi og teknologier for revegetering av ørkenområder omkring et saltvannsanlegg. Når disse løsningene integreres, forsterkes systemets ytelse og økonomiske bærekraftighet sammenliknet med teknologiene hver for seg.

Anlegget får energi fra et solspeil for å gjøre saltvann om til ferskvann. I spesielle drivhus skal saltvannet i tillegg sørge for kjølige og gunstige vekstvilkår for grønnsaker. Samtidig skal anlegget framstille salt, produsere alger og gi næring til planter som tåler saltvann.

Den norske kunstgjødselprodusenten Yara sammen med den qatarske samarbeidspartneren Qafco står for finansieringen av prosjektet.
Til Aftenposten i februar sa administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri at anlegget som skal bygges, er nok et eksempel på at industrien er en del av klimaløsningen.

- Verdens utfordringer løses med kunnskap industrien besitter og utvikler. Slike industrielle samarbeid skal bidra til å løse grunnleggende problemer for menneskeheten via ny teknologi. Yara er et konsern med meget høy kompetanse og sterk innovasjonskraft, sier Lier-Hansen.

Snart vil kornproduksjon, vannmeloner ørkenplanter, alger og halofytter gi agurkene selskap på det avkjølte ørkenområdet i Qatar.