Fremdeles er det beliggenhet som mer enn noe annet avgjør hvor ettertraktet en bolig er, den gamle regelen om ”beliggenhet, beliggenhet og beliggenhet” vil antakelig alltid gjelde. Men nå begynner boligkjøperne å legge vesentlig større vekt på inneklimaet, forteller avdelingsleder Roald Arne Bjørklund i GK Norge AS, regionkontor GK Skytta.

– Det er ikke lenge siden det ble sett på som en luksus å ha ventilasjon på kontoret. Nå skal vi ha masse luft, og det skal skje lydløst, sier Bjørklund. Det nye er at vi selv stiller høyere krav til inneklimaet, samtidig som vi må møte kravet om balansert ventilasjon med varmegjenvinning i nye boliger.

– Hvordan ser du på kravet om mekanisk ventilasjon i boliger, Bjørklund?
– Jeg har levert mye boligventilasjon, også balansert, og dette blir et nytt, stort marked. Men jeg frykter at bransjen skal skygge unna på grunn av uproffe oppdragsgivere. Folk flest har ikke kompetanse på vedlikehold av ventilasjonsanlegg, og profesjonell service blir dyrt.

– Resultatet kan bli at inneklimaet blir dårligere fordi anleggene ikke vedlikeholdes, fortsetter Bjørklund, – vi har sett eksempler på at folk bare trekker ut kontakten. Et annet forhold som kan trekke ned er prisen på aggregater. Prisen på ventilasjonsaggregater til bolig er så lav at det blir dårlig kvalitet. Et ferdig anlegg koster cirka 30 000 kroner, og det er lavt. Det er viktig å finne produkter som krever mindre vedlikehold, men de er 3-4 ganger dyrere. Vi som er så store må sette standarder.

– Er det noe spesielt man skal se opp for?
– Ikke kjør kjøkkenavtrekket via aggregatet, da blir det mye søl i maskineriet. Vedlikeholdet av rotoren er spesielt viktig. I denne sammenheng har kryssveksleren en fordel fordi den krever lite vedlikehold. Andre forhold private kjøpere bør legge vekt på, er støy. Kravet er 32 dBA, men NBI anbefaler 27 dBA. Lyd er ofte den faktoren som gjør at folk er misfornøyd med et anlegg.

Sier avdelingsleder Roald Arne Bjørklund i GKs regionkontor. Hans neste store oppgave har ingenting med boliger å gjøre, for GK har fått ventilasjonsentreprisen på Lørenskog Hus, Lørenskogs nye kulturbygg.