Passivbygg krever i hovedsak god isolasjon, høyeffektiv varmegjenvinner for ventilasjon og formålsstyrt behovsstyring av alle energikrevende installasjoner inklusiv ventilasjon. Og det er på det siste området det er mest å hente for å realisere sparepotensialet. Studier av hvordan den norske skolen faktisk brukes tilsier at behovsstyrt ventilasjon kan halvere energibruken til ventilasjon sammenlignet med anlegg med fast luftmengde, men målinger viser at vi ikke får dette til i praksis. I tillegg gir utviklingen innen sensorteknologi, kommunikasjons- og styringssystemer, muligheter for ytterligere forbedring av behovsstyrte systemer.

Prosjektet reDuCeVentilation (Reduced energy use in Educational buildings with robust Demand Controlled Ventilation) skal utvikle konsepter med robust behovsstyring og spre kunnskap om energisparepotensialet i undervisningsbygg og produsere beregningsverktøy som dokumenterer energisparepotensialet tilfredsstillende i forhold til norske byggeforskrifter. Verktøyene skal bidra til bedre dokumentasjon, utforming, drift og vedlikehold av ventilasjonsanlegg og dermed redusere risikoen for driftsproblemer, dårlig inneklima og unødvendig energibruk og driftskostnader gjennom hele levetiden til ventilasjonsanlegget.

Prosjektet er rettet mot undervisningsbygg, men resultatene vil også bli anvendbare for andre typer bygninger.

Prosjektet er finansiert av industripartnerne: VKE www.vke.no, Skanska www.skanska.no, Undervisningbygg Oslo KF www.undervisningsbygg.oslo.kommune.no, Optosense www.optosense.com og Norges forskningsråd. Øvrige forskningspartnere er SINTEF, NTNU, HiO og International Centre for Indoor Environment at the Technical University of Denmark and Energy (DTU).

En viktig deloppgave blir å utvikle kravspesifikasjon og innreguleringsprotokoll som er tilpasset behovstyrt ventilasjon i skoler. I denne forbindelse ønsker vi å komme i kontakt med representanter fra byggherre-/bruker-, rågiver-, entreprenør- og driftssiden som vil dele oppdatert erfaring på området. Ta kontakt med prosjektleder Mads Mysen/SINTEF (tlf +47 93 86 27 00 / mads.mysen@sintef.no).