Cushman & Wakefield (C&W) skriver i en fersk analyse at det er en langsomt økende investorinteresse for å kjøpe på de verdiene som nå er i eiendomsmarkedet. Det er snakk om stabilisering, eventuelt en liten økning, i volumene, skriver ne.no.

En retur til et marked med sterk aktivitet ligger fortsatt langt unna. C&W mener mange overvurderer tilgjengeligheten av egenkapital. En del penger venter likevel på sidelinjen og kan være på vei inn.

- Det har vært en økning i risikotoleransen hos investorene. Kombinert med tegn til at vi snart har passert det verste i økonomien, gir det grunnlag for økt aktivitet i eiendomssektoren de kommende månedene, og at yielden for de beste eiendommene når toppen i andre halvår i år, kommenterer analysedirektør David Hutchings i C&W til ne.no.

C&W spår 15-20 prosent nedgang i ”prime rents” på tvers av sektorene, og at markedet ikke vil bunne ut før i 2010. Den største smellen kommer for de nest beste eiendommene.

Eiendomsrådgiveren venter videre en langsom bedring i balansen mellom kjøpere og selgere, i takt med en jevn bedring i den underliggende økonomien. En del institusjoner og børsnoterte selskaper blir likevel nødt til å tvangsselge eiendommer, og noen større institusjoner er også nødt til selge for å rebalansere porteføljene.

C&W er samarbeidspartner med den norske megleren Mork & Partners.

Også på boligmarkedet er det klare tegn til økt vilje til investering.

- De proffe aktørene som har sittet på gjerdet har virkelig kommet ned igjen, sier eiendomsmegler Anders Langtind i Privatmegleren til E24.

De har nylig lagt ut ti leiligheter for salg på Frogner i Oslo. De ble solgt for 1,7 millioner kroner over prisantydning på 10 millioner.

Kjøperen er et investeringsselskap som betaler det meste av beløpet kontant.

Ifølge Langtind viser det hvordan trenden har snudd i markedet for eiendomsinvesteringer.

- Halvparten av disse var ute etter å pusse opp og selge ut enkeltvis, mens resten av langsiktige investorer som ville fortsette med utleie. Noen av de store aktørene var på visningen, og det viser at den type investorer har kommet på banen igjen, sier Langtind.

- Både at bankene har blitt ivrigere på å gi lån og at eiendomsinvestorene har fått tilbake troen er viktig faktorer, det er helt annerledes enn bare for et halvt år siden, sier Langtind.

Se artiklene på ne.no og e24.no