Hovedvisjonen for Bærum SmartCity; "Lønnsomt samspill for en grønnere fremtid" skal nås gjennom et mer effektivt samarbeid med næringslivet i kommunen. 

Følgende er vedtatt i Bærum kommunestyre:
Rapport om SmartCity Bærum tas orientering. Rådmannen bes følge opp intensjonene og anbefalingene i sluttrapporten fra forprosjektet innenfor ordinære budsjetter. Mulig tidsavgrenset prosjektkontor utredes nærmere med de deltakende parter. Kommunens bidrag kan delfinansieres fra ”miljø-millionen” i 2011.

Bærum kommune har noe over 113 000 innbyggere, og er ikke bykommune, men har allikevel valgt å gå inn for Smart-City-konseptet.

- Dette betyr at opplegget for SmartCity Bærum er solid forankret helt til topps, politisk så vel som administrativt, i vår organisasjon, forteller miljøvernsjef Hans Støen i Bærum kommune.

Bærum kommune har som mål om å bli en ledende miljøkommune, og i november 2009 vedtok Bærums politikere en plan for å redusere energibruk og klimagassutslipp i kommunen.

En viktig faktor for å få konkrete resultater ut av klimaarbeidet er et godt og konstruktivt samarbeid med det private næringsliv i kommunen. Bærum kommune ønsker å styrke dette samarbeidet og tok derfor initiativet til et SmartCity forprosjekt med hovedvisjon: Lønnsomt samspill for en grønnere fremtid.

Forprosjektet har hentet inspirasjon fra tilsvarende prosjekter i blant annet London og Amsterdam, og er finansiert gjennom tilskudd fra programmet Framtidens byer. Konsulentfirmaet Accenture har vært leid inn som prosjektleder under gjennomføringen.

Målet for forprosjektet har vært å foreslå konkrete og realiserbare prosjekter som kan utgjøre den første fasen av et SmartCity program. Det er utarbeidet forslag til hvordan programmet kan organiseres, fremdriftsplan og mulige finansieringsformer. Det fokuseres på å identifisere smarte løsninger, det vil si løsninger som gjør Bærum til et bedre sted å leve, arbeide og utføre næringsaktiviteter gjennom å redusere klimagassutslipp.

I første omgang er søkelyset rettet mot to satsingsområder:

Energi i bygg og
miljøvennlig transport

Sluttrapporten anbefaler at det satses på syv delprosjekter:

Smart energinett
Smarte bygg
Markedsplass for energieffektivisering
Etablering av elbil-pool
Smart kontor
Smart reiseinfo og
Rask saksbehandling av smarte byggesøknader

Suksesskriterier for SmartCity Bærum

Deltagelse med riktige personer fra riktige selskaper
En visjon som samler og inspirerer deltakere
Beskrivelse av konkrete tiltak som aktører ønsker og evner å realisere
Tilretteleggelse for at Bærum kommune - sammen med næringslivsaktører - kan videreføre arbeidet med SmartCity Bærum etter endt forprosjekt
Riktig forankring og involvering av politikere i Bærum kommune

Kommunen har i vår gjennomført en forankringsrunde med flere av selskapene som deltok i forprosjektet, og tilbakemeldingene fra denne runden signaliserer vilje til å ta ansvar for konkretisering og gjennomføring av delprosjekter.

- Det arbeides med å få på plass en infrastruktur for gjennomføring av programmet, og vi tar sikte på å etablere et interimsstyre for programmet umiddelbart etter sommerferien, sier Støen.

Kilde: Framtidens byer

GI DIN KOMMENTAR HER: