-Resultatene er nedslående. Det ble funnet avvik hos 4 av 5 vannverk, sier tilsynsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet. Bare 94 av 491 vannverk hadde alt i orden.

Dette er resultatet fra Mattilsynets nasjonale tilsynsprosjekt på drikkevannsområdet i 2012, tilsyn med vannverkenes ledningsnett. De 491 vannverkene Mattilsynet har undersøkt forsyner 77 prosent av Norges befolkning, og idag offentliggjøres rapporten.

-Vi er ikke fornøyd med tilstanden. Det er ikke bra at 4 av 5 av vannverkene hadde avvik på kravene som er satt for å sikre helsemessig trygt vann under alle forhold. Vannverkene må jobbe mer forebyggende for å sikre god styring og kontroll med vannkvaliteten i ledningsnettet, sier Landsverk.

-Selv om vannet som leveres i krana i Norge i all hovedsak er trygt i dag, viser resultatene at mange vannverk har utfordringer med å sikre hygienisk drift av ledningsnettet. Det bekymrer oss, sier Landsverk.

Relatert artikkel
De glemte sanitær-forskriftene

Det er flest funn knyttet til mangelfulle rutiner for å hindre forurenset vann å komme inn i drikkevannsledningen. Hele 70 % av vannverkene hadde avvik knyttet til transportsystemets tilstand, drift eller fare for innsug og tilbakeslag. Det betyr at vannet kan bli forurenset.

- Forurenset drikkevann er en helserisiko, slår Landsverk fast.

Nesten halvparten av vannverkene Mattilsynet sjekket hadde avvik på  beredskapsforhold knyttet til ledningsnettet, krav knyttet til beredskapsøvelser og til å ha en oppdatert og risikovurdert beredskapsplan.

Avvikene Mattilsynet avdekket viser at vannverkene har for lite fokus på viktige kartlegginger som har betydning for nødvendige forebyggende tiltak. En del planer er utarbeidet, men blir ofte ikke en del av vannverkets hverdag, det vil si at de enten ikke følges eller de revideres ikke når endringer skjer. En del av planene som er utarbeidet er heller ikke tuftet på en risikoanalyse, det vil si at innholdet sannsynligvis ikke er godt nok.

-Mange vannverk har mye teknisk kompetanse, men viser mangelfull kompetanse om hygienisk produksjon av trygt drikkevann, sier Landsverk.

De største vannverkene som forsyner flertallet av befolkningen, har færre avvik enn vannverkene samlet sett. Dette tyder på at de største vannverkene har større grad av kontroll og dermed mindre fare for hendelser på ledningsnettet. For de største vannverkene kan imidlertid konsekvensene av hendelser bli større, fordi flere mottakere kan bli berørt.

- Det er viktig at vannverkene følger opp de manglene Mattilsynet har avdekket. Vi kommer til å sjekke at dette gjøres, avslutter Landsverk.

Illustrasjon: Mattilsynet