Skien kommune investerer 440 millioner kroner i fritidsparken, mens Telemark fylkeskommune bygger Hjalmar Johansen videregående skole for 160 millioner.

Hele anlegget skulle være ferdig til innflytting sommeren 2007 og tas i bruk ved skolestart høsten 2007, men er blitt et år forsinket. Byggherre: Telemark fylkeskommune og Skien kommune.

Anlegget er en del av Skien fritidspark og har et samlet areal på cirka 24 000 kvadratmeter. Av dette utgjør videregående skole 5 000 kvadratmeter, badeanlegget 3 000 kvadratmeter, og nytt idrettsanlegg 6 000 kvadratmeter. Det store badeanlegget består av 25 m-idrettsbasseng, stupebasseng med klatrevegg, bølgebasseng med egen strømkanal, barnebasseng, varmtvannsbasseng, terapibasseng, badstuer, boblebad og 106 meter lang sklie. I andre etasje er et treningssenter på 850 kvm. Det er også en egen SPA og velværeavdeling.

I tillegg til dette er den eksisterende Skienshallen ferdig rehabilitert og fremstår nå som en 100 % moderne hall med hele tre håndballbaner. I tillegg til Skienshallen kommer en helt ny idrettshall/Flerbrukshall.

Varme fra isen
Skien fritidspark er et stort og komplisert prosjekt som har gitt både prosjekterende og utførende nok å bryne seg på.

Det ble lagt opp til sentral varmtvannsoppvarming med sirkulasjonsledning og gjenvinning av gråvann ved hjelp av varmepumpe. All varme er vannbåren. Energisentralen er plassert ved tilgrensende isstadion for utnyttelse av overskuddsvarme fra isanlegget der. Spisslast er ivaretatt ved naturgass. Anlegget er utført som et nærkjøle- og nærvarmeanlegg.

Og mye luft
Totalt behandlet luftmengde i anlegget er cirka 450 000 kubikkmeter i timen. Anleggene er konstruert for variabel luftmengde, såkalt VAV-styring (variable air volume). VAV styrer luftmengden i hvert enkelt rom ut fra parametere som CO2, temperatur og tilstedeværelse, og fuktighet (kun i svømmehallen). SFP-tallet skal være 100 % ved en belastning på maks 20 kW/m3/h.

I alle hovedanlegg der hvor det ikke er spesielle krav, slik som i svømmehall, er det benyttet roterende varmegjenvinner med en virkningsgrad på minst 80 %. I solutsatte fasader er det benyttet gode glasskvaliteter med solfaktor på ca 0,26 samt utvendig solavskjerming. Slik har man unngått lokal kjøling i arealene.

Det er videre lagt vekt på god filtrering av luften og sikring mot fuktinntrengning i anleggene ved bruk av relativt avanserte (og kostbare) filterrister (av typen "Bergensristen" fra BVP). Det er videre designet for lave trykkfall gjennom hele systemet. Dette gir lavt energiforbruk og lite støy. Det er også en del spesialavtrekk fra kjemikalierom mm.

Det har vært mye usikkerhet rundt dato for ferdigstillelse. I følge de siste opplysningene som er tilgjengelige, blir det prøveåpning av badeavdelingen i midten av mai.
Rørentreprisen og ventilasjonsentreprisen er på henholdsvis 30 og 24 millioner (eks mva.).

Byggherrer: Skien kommune og Telemark kommune.
Arkitekter har vært Link-signatur AS, Stord.
Entreprenør: Wegger & Kvalsvik/Züblin, Tønsberg
Rådgiver for alle fag: Opticonsult AS, Bergen.
Rørentreprenør: Telerør AS, Porsgrunn
Ventilasjonsentreprenør: Morgan AS, Porsgrunn

Vi takker teknisk sjef Jon-Viking Thunes i Opticonsult AS for opplysninger.

Bildet er fra hjemmsidene til Badelandene: http://www.badelandene.no/asp/bildegalleri_bilder.asp?mappeID=10