Selskapet Aventa  har tegnet kontrakt med Troms Kraft Varme om å installere et energikontrollsystem for bydelen Strandkanten i Tromsø.

Hver av de cirka 350 boenhetene får registeret og blir fakturert for forbruk av varme, varmt tappevann og elektrisk energi periodevis, og uten å måtte melde inn målerstand.

– Vi ønsker å ta i bruk ny teknologi for å forenkle drift og tilby kundene av vannbåren varme den samme fleksibilitet og støtte som ellers bare har vært tilgjengelig ved ren elektrisk oppvarming, sier administrerende direktør Eivind Steinholt i Troms Kraft Varme i en pressemelding.

– Det spesielle med vårt system er at også energiforbruket til oppvarming med lavtemperert vannbåren gulvvarme måles for hver boenhet, poengterer John Rekstad i Aventa AS.

Vanligvis fordeles oppvarmingskostnadene ved vannbåren varme etter boenhetens areal, noe som har medført lite fokus på energiøkonomisering hos den enkelte beboer.

All energiinformasjon blir registrert elektronisk. Aventa oppretter internettforbindelse til hver av de 17 blokkene og åpner ved det for toveis-kommunikasjon med den enkelte boenhet.

Nettforbindelsen kan også brukes til å formidle brukerstøtte, diagnostisere og eventuelt rette opp dersom det oppstår feil.

– Prosjektet bidrar derved til å gjøre vannbåren oppvarming mer konkurransedyktig, noe som igjen gjør det enklere å oppnå myndighetenes målsetting om å redusere forbruket av elektrisitet til rene oppvarmingsformål, mener Rekstad.

Tromsø er definert som en av de fem norske miljøbyer, og har vært et av Miljødepartementets satsningsområder. Strandveien bydel/Strandkanten er utpekt til et nøkkelprosjekt. Her er det utviklet et helt nytt og samkjørt konsept når det gjelder infrastruktur knyttet til teknologi, energi, miljø og renovasjon.

Ansvaret for utvikling og drift er plassert i et eget selskap, Strandkanten Infrastruktur as (SIAS), som eies av utbyggerne av Strandkanten og Troms Kraft as. Totalt skal det bygges ut rundt 1100 leiligheter /90 000 kvm i perioden 2004 - 2010.

Se prosjektet på MAD