Lege Thor-Øistein Endsjø, som er spesialist i barnesykdommer er sitert i flere medier på sitt syn på luft-til-luft varmepumper. Bakgrunnen er at disse henter varme fra uteluften, og avgir varme ved å sirkulere inneluften. Filtre i pumpen renser luften for støv og partikler. Men pumpen virvler opp støv og sprer dette over hele huset. - Det er lite heldig for personer med astma og allergi, har han uttrykt.

Han mener ogsÃ¥ at det er kritikkverdig at myndighetene bruker store beløp på å få nordmenn til å installere varmepumpe hjemme, men vet lite om hva pumpene gjør med inneklima og helse.

NAAF – Norges Astma og Allergiforbund påpeker at i mange eksisterende boliger er det ikke mulig å installere vann til vann eller luft til vann varmepumpe, av praktiske, tekniske eller økonomiske årsaker. Da kan prinsippet med luft til luft varmepumpe være et godt alternativ for de fleste.

Et potensielt problem med denne type varmekilder er at de gir økt luftsirkulasjon som kan medføre at støv og avgassinger blir mer tilgjengelig for innånding, samt at huden kan bli tørr hvis man er i varmluftstrømmen. I tillegg kan manglende vedlikehold gi spredning av uønskede stoffer oppsamlet på filtre etc. Mange, også de fleste astmatikere og allergikere, vil dog oppleve at også prinsippet med luft til luft varmepumper av god kvalitet gir et bedre inneklima, mener NAAF.

Overlege Jan Vilhelm Bakke i Arbeidstilsynet har uttrykt kritikk over at myndighetene bruker store beløp på energisparing, men at det ikke skjer noe forskning på hvordan ulike typer alternativ oppvarming påvirker helsa.
Overlegen peker på at vi tilbringer 90 prosent av levetiden vår innendørs, noe som betyr at 90 prosent av luften vi puster inn, er inneluft. Likevel er dette ikke et prioritert felt i forskningen.

Han viser til en svensk undersøkelse blant 14 000 leiligheter i Stockholm. Resultatet her er at folk med varmepumper og elektrisk varme i boligen sin har flere luftveisplager enn de som bruker vannbåren varme i huset.

Kurset varmepumpeforeningen kjører 9. september tar opp de viktigste forutsetningene for at en varmepumpeinstallasjon skal oppnå best mulig energibesparelse og levetid. Kurset vil også fokusere på forhold rundt miljø og sikkerhet ved installasjon av varmepumper.

Målgruppe for kurset er fagpersonell som skal montere og ha service på luft-til-luft varmepumper med en effekt inntil 12 kW.

Link til kurset