Byggeprosjektet, som er Statsbyggs største og det største offentlige byggeprosjektet siden Rikshospitalet, skal være innflyttingsklart i 2020. Ved å samlokalisere Veterinærinstituttet, Norges veterinærhøgskole og NMBU på Campus Ås, skal det utvikles et ledende miljø for utdanning og forskning innenfor biovitenskap i Norge. Totalt areal for prosjektet er ca. 63.000 kvadratmeter, hvorav Assemblins kontrakt omfatter ca. 4.000 kvadratmeter.

Smittevern
- Det helt spesielle med dette oppdraget er de ekstreme kravene til smittevern og internt arbeidsmiljø for å skille mellom smittefarlig materiale og øvrige arealer, sier prosjektutvikler Jan Ove Kvalvåg i Assemblin.

- Laboratoriet vil blant annet utføre obduksjon av smittede og døde dyr, og prosjektet omfatter fasiliteter for blant annet BSL3/ GMO3-laboratorier, som er blant de mest krevende laboratoriemiljøene for smittevern og biosikkerhet. Dette krever både avanserte tekniske installasjoner og gode byggetekniske løsninger, sier han.

Leveransen
I motsetning til de øvrige delene av Campus Ås, hvor de rørtekniske anleggene er delt opp i separate entrepriser for henholdsvis sanitæranlegg, varme- og kjøleanlegg, brannslokkingsanlegg og prosessanlegg, skal Assemblin Prosjekt Sarpsborg levere komplette rørtekniske installasjoner. Dette omfatter anlegg for både sanitær, varme, brannslokking, kjøling, gass og trykkluft - i tillegg til røranlegg for luthydrolyseanlegget i bygg 143.

Kvalitetsrutiner
- Det finnes ikke noen referansebygg i hele Europa som håndterer dette, og mange av løsningene må spesiallages til nettopp dette bygget. Som leverandør er det selvsagt en ekstra fjær i hatten å få denne typen oppdrag, hvor fagkunnskap og kvalitets- og sikkerhetsrutiner har vært helt avgjørende for å nå opp i konkurransen, sier Kvalvåg.

Byggestart for Veterinærbygget er planlagt til november 2017, med mekanisk ferdigstillelse og oppstart av systemtester fra desember 2018. Etter prøvedriftperioden skal bygget etter planen overleveres og tas i bruk i oktober 2020.