- Det er et omfattende arbeid for oss og jobben sysselsetter 20-25 mann i to år, opplyser driftsleder, Ingar Heen i Askim & Mysen Rør. Heen er den som skal lede arbeidet med sprinkleranlegget på sykehuset. Det nye sykehuset er på ca. 82 000 kvadratmeter og blir Østfolds største bygg. Sykehuset skal etter planen åpnes i 2016.

Saken fortsetter under bildet:

Fra venstre: Dag Bøhler (PNØ), Per Ness (PNØ) og Toffef Berger (daglig leder i Askim og Mysen Rør). Foto: Helse Sør Øst

Største enkeltoppdrag
- Dette er det største oppdraget hittil for sprinklerteamet vårt, bekrefter daglig leder og rørleggermester Tollef Berger. Dette er også den største ordren i selskapets 25 år lange historie. Den nye østfoldsykehuset er prosjektert av COWI og arkitekt gruppen for nytt østfoldsykehus, alt er tegnet i 3D – BIM.
- Dette blir naturlig nok en stor øvelse i fremdriftskoordinering på grunn av de betydelige mengdene rør som skal installeres i samtlige rom. Vi har ekspertisen på plass i alle ledd og gleder oss til å sette i gang, forteller Berger.

Strenge regler
Askim & Mysen Rør har gjennom en årrekke bygget opp solid kompetanse innen spesialfeltet sprinkleranlegg. Der arbeides aktivt med rekruttering og kompetanseheving. Det er også innført et strengere regelverk fra myndighetenes side med mer omfattende krav til sertifiseringer for alle som skal arbeide med sprinkleranlegg.
- Vi støtter fullt opp under det nye regelverket, og sørger for at våre folk og bedriften til enhver tid har den nødvendige kunnskap, sertifikater og godkjenninger som skal til for å gjøre en forsvarlig jobb. Brannsikring er alvorlig, sprinkleranlegget bare må og skal virke hvis det bryter ut brann. Ved å ha et godt regelverk og tredjepartskontroll unngår man at useriøse aktører kommer på banen, understreker prosjektleder ingeniør Jostein Førrisdahl.
- Våre dedikerte ingeniører og spesialister innen montering er faglig oppdaterte med alle nødvendige sertifikater og relevant erfaring fra så vel store som mindre anlegg i både privat og offentlig sektor, bekrefter Berger.

Ny energisentral
I løpet av november starter Østfold Energi å bygge ny energisentral på sykehuset. Energisentralen vil levere både varme og kjøling til sykehuset.
Kalnes energisentral skal inneholde varmepumper for bergvarme, elkjel, oljekjeler og kjølemaskiner. Når anlegget er i full drift, skal sentralen produsere 8 GWh varme og 4,5 GWH kjøling. Bre på varmesiden tilsvarer dette oppvarmingsbehovet til 550 eneboliger.

Sykehuset i Østfold
Prosjektet er kostnadsberegnet til ca. 90 millioner kroner.

Den nye energisentralen blir sammen med Sarpsborg varmesentral produksjonsenheter i det nylig sammenslåtte konsesjonsområde for fjernvarme i Sarpsborg, som strekker seg fra Borregaard, via byens sentrum over Tunejordet og Grålum frem til sykehuset på Kalnes.

Prosjektleder for arbeidet er Egil Erstad.

Fin utvikling
Med en omsetning på vel 150 millioner kroner (2011) og 105 ansatte rangeres Askim & Mysen Rør blant landets største rørleggerbedrifter.
- Vi fokuserer langsiktig og målbevisst. Jevn vekst har vært viktigere enn stor vekst. Selv om vi tar betydelige oppdrag som dette skal vi ta godt vare på våre eksisterende kunder innen næringslivet, offentlige bedrifter og ikke minst prioritere de viktige serviceoppdragene hjemme hos Ola og Kari Nordmann, forteller Tollef Berger.