Da kan det være greit å vite at endringer i regelverket betyr at du som oppdragsgiver er ansvarlig for at rørleggeren er kvalifisert for jobben.

Kommunal- og regionaldepartementet har bestemt at søknadsplikten for våtrom som ble innført for et par år siden ikke lenger er gjeldende. Tor Backe, administrerende direktør i NRL, sier at det derfor er ekstra viktig for oppdragsgiver å sørge for at rørleggeren som benyttes er kvalifisert for jobben.

– For VVS-bransjen medfører dette en stor informasjonsoppgave. Vi må veilede forbruker i valg av rørlegger, og skape enda større bevissthet rundt verdien av god dokumentasjon på at arbeidet er utført av kvalifisert arbeidskraft og i henhold til gjeldende regelverk, sier han.

Velger hvitt
Undersøkelsen viser at 45 prosent av oss i løpet av året vil ha behov for en rørlegger. Gledelig er det derfor at samme undersøkelse viser at hele 90 prosent ønsker å benytte seg av faglært arbeidskraft.

– Det er veldig bra at de fleste av oss ønsker at rørleggerarbeidet utføres i henhold til gjeldende regler og normer. Samtidig viser undersøkelsen at 81 prosent ønsker å betale minst mulig. Det er naturlig at pris vektlegges. Det er derfor viktig at vi som bransje bebuder merverdien i faglært arbeidskraft og trygge produkter. Da dreier fokuset fra lavest pris til riktig pris, sier Tor Backe.

Anbefaler en leverandør
Ben Schreier i Nore VVS, sier han er glad for at de fleste av oss ser verdien av å benytte fagfolk når de skal ha utført arbeid i hjemme sine.

– Å bygge våtrom etter gjeldende regelverk stiller strenge krav til den som utfører oppdraget. Det er viktig å huske på at endringene i regelverket innebærer at du som oppdragsgiver har det endelige ansvaret. Det kan derfor være lurt å benytte en godkjent leverandør for alt arbeid som skal gjøres i forbindelse med oppussingen, fremfor å fordele arbeidet på flere aktører. På den måten har du kontroll på hele prosessen, og en leverandør å forholde deg til ved eventuelt mangelfullt arbeid, sier han.

Velg en skikkelig rørlegger
Det er nok av rørleggere å velge blant, men husk å finne en som er godkjent for jobben du ønsker å få utført. Under følger noen punkter som kjennetegner en skikkelig rørlegger:
·         Kjenner våtromsnormen og følger bransjetilpasset kvalitetssikringssystem
·         Gir skriftlig tilbud og tilbyr kontrakt
·         Kan legge frem sluttdokumentasjon på at jobben er skikkelig gjort
·         Følger deg opp på god måte mens arbeidet pågår
·         Bruker skikkelige og godkjente produkter
·         Jobber ikke svart
·         Henviser deg til lokal skjønnsnemnd om dere ikke blir enige om eventuell klagesak