- På sikt er vårt eneste suksesskriterium at våre ansatte har gode holdninger og høy kunnskap, påpeker en opplagt og humørfylt Torkil Skancke Hansen overfor vvs-forum.no.

NVS har tatt kompetanseheving og rekruttering på alvor. Det pågår en kontinuerlig rekrutteringsprosess i bedriften, både internt og eksternt. Det er helt avgjørende å sikre seg de rette folkene skal målene om vekst nås.

- Vi ønsker å heve kompetansen i egen bedrift og få det beste ut av hver enkelt medarbeider. Det er tradisjon hos oss til å gi medarbeiderne muligheter til å avansere og hente ut eget potensial, sier Skancke Hansen.

Fra egne rekker
NVS skolen er et tiltak for å heve kompetansen og for å rekruttere de beste folkene. NVS skolen gjør bedriften attraktiv og det at det er tradisjon i NVS til å hente folk fra egne rekker syns mange er positivt. Flere av dagens avdelingssjefer har startet som lærlinger og gått gradene i NVS-systemet.

- Som bedrift beholder vi kompetansen ved en slik strategi og de ansatte ser at det finnes gode muligheter til avansement. Vi har stor tro på denne strategien, sier direktøren.

Det er hard kamp i byggebransjen om de beste folkene og slaget i årene som kommer vil stå nettopp rundt temaene rekruttering og kunnskap.

Faglig påfyll
- Vi får ikke ferdig utlærte medarbeidere, uansett om man er læring eller prosjektmedarbeider, så kreves det faglig påfyll og vi må gjøre våre ansatte fortrolige med bedriftens verdier og holdninger. NVS skolen styrker vår konkurranseevne og er et strategisk virkemiddel for at vi hele tiden skal ligge i forkant av utviklingen i forhold til våre konkurrenter.

- Hensikten er vel at disse grepene til sjuende og sist skal gi en enda bedre bunnlinje i regnskapet?

- Det stemmer, for i siste instans betyr det bedre økonomiske resultater og tryggere arbeidsplasser. Det henger sammen, innrømmer Torkil Skancke Hansen.

Startet som rørlegger
Torkil Skancke Hansen er selv et levende bevis for at det nytter å avansere i NVS-systemet om man ønsker en slik karrierevei, har de rette holdningene og har viljen til å ta ansvar. Skancke Hansen startet som rørlegger i Trondheim som 18-åring, men var raskt med å ta videre utdanning og i 1996 ble han ansatt i NVS Drammen som ingeniør i kalkyleavdelingen.

- Jeg har fått mulighetene og tatt dem underveis. Jeg stortrives i NVS, sier Torkil Schancke Hansen på avslepet trøndersk.

NVS har vokst seg forholdsvis store etter norsk målestokk. Det har skjedd ganske raskt etter mange oppkjøp. I år forventes det at NVS vil omsette for snaut 700 millioner kroner. Selskapet har 470-480 ansatte. Planen er at oppkjøpene og derigjennom veksten skal fortsette i fremover. NVS har nederlandske eiere med finansielle muskler og ønsker helt klart å ta en enda større andel av det nordiske markedet. Både i Sverige og Finland er strategien tuftet på akkurat samme målsetting. Av den grunn er også NVS Nordic etablert som et felles konsern for de tre landene.

- Vi har ambisjoner om å fortsette og kjøpe opp bedrifter innen rør, ventilasjon og elektro, men vi kjøper ikke for enhver pris. Bedriften vi er interessert i skal passe i porteføljen og timingen må være riktig, presiserer NVS-direktøren.

Satser tverrfaglig
NVS ønsker å bli enda sterkere i det tverrfaglige markedet og en av hovedgrunnene til at ønsket om flere oppkjøp ligger langt framme i strategiplanene, er at man ser det er de store enhetene som vil overleve og lykkes på sikt.

- Jeg tror det vil være igjen tre-fire store norske selskaper om noen år i vår bransje. De små og mellomstore bedriftene får vanskeligheter med å overleve i en verden som stadig blir mer komplisert. Nye forskrifter og press på økt kompetanse, gir alene utfordringer som de små knapt kan bære over tid, mener Torkil Skancke Hansen.

- I VVS-bransjen på grossistsiden blir det flere og flere aktører. De går altså motsatt vei. Er du tilfreds med en slik utvikling?

- Det er bra at konkurransen øker. Det fører til bedre priser og økt kvalitet og servicenivå. Vi hilser alle de nye aktørene velkommen.

Samspill mellom avdelingene
NVS er opptatt av lokal forankring og samspill mellom avdelingene rundt i Norge. Administrasjonen i Drammen er liten og Torkil Skancke Hansens nestkommanderende, Tom Rodhe Moe er plassert i Sarpsborg. Ansvaret er desentralisert og det er en linje NVS kommer til å videreføre. Det er ute i lokalmarkedene skjer og med klart dedikert ansvar fungerer organisasjonen best.

-Avdelingen i Drammen kan regne på en jobb og få den, men selve arbeidet utføres kanskje av avdelingen i Oslo. Vi jakter alltid på hva som er best for oss og våre kunder. NVS er delt i tre selvstendige enheter, rør, elektro og ventilasjon, men vi ser også helheten og jakter på synergier på en positiv måte for hele organisasjonen. På den måten skapes resultater som igjen trygger arbeidsplassene.

Torkil Skancke Hansen er opptatt av mye. Han snakker fort, virker engasjert og ærlig. Uten blygsel innrømmer administrerende direktør at han har store ambisjoner både på egne og selskapets vegne. Det handler om å ha en visjon og jobbe målrettet.

- I tillegg må vi som er ledere synliggjøre ord i handling. Det nytter ikke bare å prate, for det må skje noe konkret skal vi komme videre. Prosesser er viktige, men vi må ut av prosessene, ta avgjørelser og sette nye mål. Da vi fant ut at vi skulle satse på service ansatte vi en ny servicesjef. Vi viste gjennom handling hva vi ønsket å gå for.

Ønsker å øke produktiviteten
- Kan du presisere noen av de viktigste fokusområdene for NVS?
 - Vi må øke produktiviteten. Det jobbes iherdig med å få ned antall timer i våre prosjekter. Rekruttering blir av gjørende for fremtiden, så det satser vi som nevnt på. Service blir et annet viktig satsingsområde og vi skal rendyrke servicesegmentet. Lønnsomhet er en del av vår visjon, for der ligger forutsetningen for vår eksistens. Langsiktighet er også av stor betydning og skal prege våre beslutninger.

Torkil Skancke Hansen er lidenskapelig opptatt av jobben. Han jobber mye, men passer på å ta tre ukers ferie og han tar seg fri fra all tenkningen, som toppstillingen fører med seg, når han løper gatelangs eller i skog og mark.

Tre-fire ganger i uka knyter Skancke Hansen lissene på joggeskoene og stikker ut i fri luft.

- Jeg har behov for å avreagere positivt og det skjer ved løping. Jeg liker å løpe, sier Skancke Hansen og innrømmer noe motvillig at han har meldt seg på New York Marathon til høsten. Det er gjort primært for at NVS-sjefen skal ha et mål, ha noe å strekke seg etter i treningsvirksomheten. Torkil Skancke Hansen er en iherdig og ambisiøs herremannen både i arbeids- og fritidssammenheng. Han er med andre ord en moderne sjef i en fremtidrettet bedrift.