Da jeg besøkte Årdal for tre år siden var det dyster stemning i bygda, få trodde at dette samfunnet mellom høye fjell kunne overleve nedleggelsen av aluminiumsfabrikken. Men også den gang var det optimister som drev livskraftige bedrifter. En av bedriftene het Årdal Plast og levde godt av å produsere lekre benkeplater til kjøkken og bad. Nå er stemningen i bygda snudd til forsiktig optimisme, og Årdal Plast går så det suser. I fjor var omsetningen 25 millioner kroner, i år forventes den å bli 30 millioner.


Fabrikken i Utladalen – her lages Design fra Aaardal:

Årdal Plast har vært en pionér med benkeplater og servanter av støpemarmor, et materiale som ble utviklet i USA på 1970-tallet.

– Fordelen med støpemarmor er at det er et solid og estetisk tiltalende materiale, fremhever daglig leder Jan Rasmussen. – Støpemarmor er vårt standardmateriale og vi utvikler nå stadig nye modeller, mange av dem etter kundenes ønske. Støpemarmor et gedigent inntrykk, og er relativt rimelig.

– Men for den som vil ha spesialdesign tilbyr vi plater i Avonite, som er det samme som Corian, opplyser Rasmussen. – Det er et materiale arkitektene liker godt, både på grunn av estetikken, og ikke minst det faktum at kan formes og skjøtes etter praktisk talt ethvert ønske. Det spesielle med Avonite er at den skjøtede platen ser ut som hel ved, og det åpner nesten ubegrensede muligheter. Det vi lager i Årdal er hovedsakelig spesialprodukter av Abonite, standardproduktene av støpemarmor produseres i Polen.

– Det krever nøyaktig håndverksarbeid å få det sammen slik at skjøten blir usynlig, men resultatet blir flott. Mens marmoren har lakk overflate, er Abonite homogen og porefri tvers igjennom, det er en fordel for levetid og vedlikehold. Abonite er et flott produkt på prosjektmarkedet.

– Selv om markedet går litt ned, fortsetter vi med produktutvikling og markedsføring, opplyser Rasmussen. – Hvis det ble en periode med svakt marked skal vi stå klare og være topp konkurransedyktige når det blir mer fart igjen. Foreløpig går det så det suser.

– Med en beliggenhet omtrent midtveis mellom Oslo og Bergen, har Årdal Plast en utfordring når det gjelder å nå ut til markedet med informasjon. Derfor har vi arrangert minimesser i Oslo, Bergen og Trondheim for å vise hva vi kan. Slike samlinger har gitt oss mange prosjektoppdrag, opplyser Rasmussen. 


Design fra Aaardal: Offentlig bad


Design fra Aaardal: Avonite glass


Design fra Aaardal