– Jeg tror det henger sammen med boligboomen, boligbyggerne har vært frenetisk opptatt av å tjene mange penger fort. Når alt bare skal gå unna fortest mulig skjer det ingen innovasjon, for utbyggerne har fått solgt nesten uansett. Resultatet er at det bygges hus som bør rives om tredve år.

– Aldri har det vært bygget så mye dårlige boliger, mener Monsen. – Det gjelder både areal, romløsninger og uteareal. Uterommene er verre en noen gang og byggekvaliteten er ofte elendig. Vi har funnet colaflasker i rør og matpakker i veggene – i en tid med enorm fortjeneste på boligene. Det har vært hit and run!

– På bakgrunn av dette kan det være sunt at boligmarkedet kjøles ned, fortsetter Monsen. – Vi må etterspørre kvalitet, også miljøkvaliteter, og jeg tror det kommer. Se bare på hvor fort det har gått i bilbransjen, plutselig er det blitt nesten umulig å selge bensinslukende SUV-er. Vi må begynne å stille et spørsmål à la: Hva bruker huset på mila? Merkingen vil synliggjøre energibehovet – hvorfor ikke også materialbruk?

– Det er fint at det er litt roligere, så får vi tenkt oss om. Klosterenga er et eksempel på at det fungerer, samtidig som det er enkelt og rimelig. Prosjektet er gjennomført som en totalentreprise ved Veidekke.