For eksempel har over 20 prosent av alle kommunale bygninger meget dårlige ventilasjonsanlegg.
60 milliarder kroner er summen som trengs for å få rettet på de manglene som er helt åpenbare. Tar man det utsatte vedlikeholdet, som må tas igjen for at bygningene ikke skal forfalle ytterligere, er behovet hele 140 milliarder kroner.

Det er firmaet Multikonsult som har utført undersøkelsen for kommunenes interesseorganisasjon KS. I følge ANB er det gjennomgående varme-, ventilasjons- og sanitæranleggene som har størst mangler i de kommunale bygningene. Over 20 prosent av alle bygningene, som kommunen eier, har dårlige ventilasjonsanlegg. Dette fører til mye sykdom og fravær i skolene. Både lærere og elever er plaget.

Det er ikke veldig store geografiske forskjeller, men situasjonen er mest prekær i Sør-Norge. Øst-Norge ligger best an. Samfunnshus og andre kulturbygg er de som er i dårligst forfatning.
- Det er dårlig kommuneøkonomi å skyve problemene foran seg. Det går på lengre sikt utover velferdstilbudet til kommunens innbyggere. Dette ansvaret må kommunene ta selv og oppgavene på dettet feltet må prioriteres, sier kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa i en kommentar til Avisenes Nyhetsbyrå.