Vannverket i Oslo har på sine nettsider en advarsel mot nettopp dørselgere som selger abonnement på rensefilter for drikkevann. Etaten skriver: ”Det er observert en selger av rensefilter på Bøler som sier at det er kloakk i nabolagets drikkevann. Videre påstår selgeren at rørene i området er over 100 år gamle, og prøver ved hjelp av diverse tabeller og papirer å overbevise beboere om å kjøpe rensefilter for å være trygg på drikkevannet.”

Dette tar Vann- og avløpsetaten avstand fra, og skriver videre at de bekrefter at det ikke er kloakk i drikkevannet.

”Vann- og avløpsetaten utfører jevnlig prøver av drikkevannet over hele Oslo. Vi følger en rutine og går ut med kokeanbefaling hvis det oppdages bakterier i drikkevannet. Publikum oppfordres til å kontakte Vann- og avløpsetaten når de mottar slike henvendelser. ” skriver de på Oslo kommunes hjemmeside.

- Dette er kjedelig. Det er ikke noe feil med vannet - tvert imot er vannkvaliteten i Oslo svært høy, sier Kjetil Bjørnsrud, leder for informasjonsseksjonen i etaten, til Dagbladet.

- De aller fleste innbyggere i Norge får vann fra vannverk som har tilfredsstillende vannkvalitet, og det er derfor unødvendig med ekstra vannbehandlingsutstyr koblet til vannkrana, sier direktør Einar Melheim i Norsk Vann, i en pressemelding.

- Men denne typen dørselgere, som selger filtre av typen som monteres utenpå springen, er kjent fra andre steder i landet fra før, bl.a. Drammen og Stavanger. Interesseorganisasjonen Norsk Vann har lenge sett seg lei på dem.

– Folk skal ikke villedes til å betale for et tilleggsprodukt uten dokumentert virkning, sier vannverkssjef Arild Eek i vannverket Glitre som dekker kommunene Drammen, Hurum, Røyken, Lier, Modum, Nedre Eiker, Øvre Eiker, Sande og Svelvik.

De har nå i fellesskap henvendt seg til Forbrukerombudet med spørsmål om Ivanns markedsføring er i samsvar med lovgivningen eller om den er urimelig og villedende.

– Ivann gir inntrykk av at offentlig vannforsyning gir en stor helseskadelig risiko, og at det produktet de har skal fjerne denne risikoen, sier Arild Eek til Drammens Tidende.

Han legger til at det er god kvalitet på vannet både i Drammen, og kommunene rundt.

– Vi har et usedvanlig omfattende testprogram. Det er tusenvis av tester hvert år, sier han, og forklarer at de både tester vannet i selve vannverket, og utfører tester etter at vannet har blitt ført gjennom rør.

Ivann har de siste månedene hatt inntil åtte selgere i sving i Stavangerregionen. Dette har fått IVAR (Interkommunalt Vann-, Avløps- og Renovasjonsselskap) til å legge ut informasjon på sin hjemmeside med overskriften «Selger unødvendig vannfilter». IVAR hevder at det ikke er nødvendig å rense drikkevannet slik som selgerne til Ivann påstår når de ringer på dørene hos folk.

«Noen har også opplevd at selgerne har vært ubehagelig aggressive, og har prøvd å ta seg inn i hus og leiligheter under påskudd av å skulle ta prøver av vannet. IVAR har fått mange henvendelser om dette i løpet av våren og sommeren», skriver IVAR på sine nettsider.

- Det er graverende hvis forbruker blir lurt, ut fra feilaktige påstander om drikkevannets kvalitet, til å investere i unødvendig renseutstyr og inngå vedlikeholdsavtale med firmaet, sier assisterende direktør Toril Hofshagen i Norsk Vann til Stavanger Aftenblad.

Dan Sharoni, daglig leder i Ivann, sier at vannkvaliteten i Norge generelt er bra, men at de selger vannfiltrene på grunn av ledningsnettet.

– Det vannet som ender opp i springen er varierende, det kan være alt fra at det er klorsmak på vannet til verre ting som bakterier og parasitter, sier han til Drammens Tidende.

Han synes også at det er interessant at vannverkene kommenterer direkte på Ivanns produkt når de selv går ut på sine nettsider og sier at rørene i kommunene ikke er så bra.

Sharoni sier at dørselgerne bærer ID-kort og at de er lei seg dersom det har vært noen misforståelser rundt hvem de representerer.

Ivann LTD ble registrert i Brønnøysundregistrene 14. august 2010 som et privat aksjeselskap av typen norskregistrert utenlandsk foretak. Daglig leder er Dan Sharoni i Drammen.

På egen hjemmeside skriver de at de har Norges beste vannrenseløsning. Her skrives det blant annet om e-colibakterier, elendig kommunal vannforsyning, samt at selskapet støtter et vannprosjekt i Afrika.