Alle vindkraftparker med rettskraftig konsesjon er omsøkt. Det øker muligheten for å nå målet om støtte til 3 TWh vindkraft innen utgangen av 2010.

- Vi er svært fornøyd med at alle som har konsesjon for utbygging har søkt. Vindkraft er et viktig bidrag til produksjon av fornybar kraft, men satsingen i Norge er fortsatt i en startfase. Ved å støtte vindkraft skal Enova utvikle markedet for norsk landbasert vindkraft. Dette kan gi grobunn for en fremtidig norsk vindkraftnæring, sier områdeleder for fornybar kraft, Espen Borgir Christophersen. 

Utbygging av vind på land bidrar også til utvikling av verdifull teknologi og kompetanse med tanke på langsiktig utbygging av vind offshore. 

De åtte vindparkene som er omsøkt har konsesjon på om lag 800 MW installert effekt, som samlet vil kunne produsere om lag 2,4 TWh vindkraft. Det samlede omsøkte støttebeløpet for alle vindparkene er om lag 6,5 milliarder kroner. Enova tar sikte på å ferdigbehandle søknadene før sommeren. 

- Erfaringene fra første søknadsrunde viste at prosjektene ble for kostbare. Vi har håp om at en del vindkraftprosjekter blir noe billigere i denne runden. Vi tror blant annet at turbinprisene er vesentlig lavere nå enn hva de var for 6 mnd siden. I tillegg tror vi en del aktører ser en større oppside i å investere i vindkraft nå, sier Christophersen.

Enova rangerer søknadene etter kostnadseffektivitet. De prosjektene som ikke får støtte i denne runden vil kunne søke på nytt i neste utlysningsrunde. Ytterligere to søknadsrunder for vindkraft vil utlyses, og det vil skje høsten 2009 og våren 2010. Enova forventer å bruke omkring 3 milliarder kroner på støtte til vindkraft for å nå målet om 3 TWh. 

Fakta
Norge har mål om å bygge ut 3 TWh vindkraft i 2010, og Enova har som oppgave å bidra til at dette målet nås. Enova har siden 2001 støttet utbygging av vindkraftanlegg med en forventet produksjon på 1,4 TWh. Det vil si at ytterligere 1,6 TWh gjenstår å bygge ut for at målet kan nås.