Etter to omfattende utvelgelsesprosesser har Forskningsrådet valgt ut åtte Forskningssentre for miljøvennlig energi (FME). Sentrene dekker viktige områder innenfor miljøvennlig energi som sol, vind, enøk og bioenergi i tillegg til CO2-håndtering. Nærmere en milliard kroner skal brukes på sentersatsingen i perioden 2009-2016.

─ Denne satsingen bringer Norge i takt med en bred internasjonal trend. USA og EU går nå foran i en offensiv satsing på miljøvennlige energiløsninger. USAs president Barack Obama fremhever en ny energipolitikk ikke bare som en løsning på klimaproblemene, men også som en startmotor for ny og bærekraftig økonomisk vekst.

Gjennom vår egen satsing på energiforskning kan Norge både gi viktige bidrag i klimapolitikken, og i tillegg sørge for egen næringsutvikling og energisikkerhet, sier administrerende direktør Arvid Hallén i Forskningsrådet i en pressemelding.

Relevans og potensial for innovasjon og verdiskaping samt vitenskapelig kvalitet lå til grunn for utvelgelsen av senterne. I første omgang mottok Forskningsrådet 28 søknader. Av disse ble 17 invitert til å levere fulle søknader.

Til fristen 17. desember 2008 kom 12 søknader inn. Flere av sentrene hadde slått seg sammen for å skape enda sterkere miljøer. Av disse ble åtte søknader til slutt plukket ut.

Sentrene får mellom 10 og 20 millioner hver per år i fem år, med mulighet for forlengelse med ytterligere tre år. Forskningsrådet vil evaluere hvert av sentrene og vurdere om videre støtte skal innvilges.

Dette er de åtte FME-ene:
•    Norwegian Centre for Offshore Wind Energy - CMR
•    BIGCCS Centre – International CCS Research Centre – SINTEF Energiforskning
•    Subsurface CO2 storage – Critical Elements and Superior Strategy (SUCCESS – CMR
•    Research Centre for Offshore Wind Technology – SINTEF Energiforskning
•    Centre for Environmental Design of Renewable Energy – SINTEF Energiforskning
•    The Norwegian Research Centre for Solar Cell Technology – IFE
•    Bioenergy Innovation Centre – UMB
•    The research Centre on Zero Emission Buildings – NTNU

Les også Vil bli ledende på miljøvennlig energi
Les også
375 millioner til nytt forskningssenter innen solcelleteknologi