- Det vi ser tydelig nå, er stadig kortere leieavtaler. Leietakerne ønsker og krever større fleksibilitet.

- Og så kommer dette som jeg mener påvirker et leieforhold mest; leietakerne vil ha mer innsyn i byggets driftstall. Tidligere har felleskostnadene gått litt under radaren, fordi det har vært 5-10 prosent av den totale leiesummen.  Men nå stiger fellesutgiftene drastisk blant annet som følge av kraftprisen. Leietakerne ønsker derfor i større grad innsyn i hva dette er, sier Even Stenvaag Leira.

- De som jobber i bygget eller i eiendommen er blitt mere opptatt av å holde til i et grønt bygg. Da må det gjøres tiltak for å unngå sløsing og tap av leieinntekter. Fokus på bærekraft vil jo gi tøffere krav til de som leier ut.

Så ser vi at bærekraft og digitalisering henger tett sammen, og vi ser nå at leietagere og gårdeiere i større og større grad får tilgang på dataene. Ved egne apper knyttet til byggene vil leietakerne kanskje kunne se «hvor mye energi brukte bygget da jeg var innom i dag»

- Betyr dette at leietakerne blir mer opptatt av at bygget styres på en økonomisk måte?

- Ja. Leietakerne ønsker mer påvirkning. Og da er byggdrifteren i 1. linja. Mange leietakere har også krav om å rapportere forbruket sitt videre til andre.

- Dette gir derfor nye krav til de som eier byggene ved at leietakerne skal rapportere dataene på bygget. Hvis man kommer uheldig ut der, så kan byggeier fort miste en leietaker, dersom det som er bygget ikke er optimalisert.

Åpenhetsloven kom 1. juni i 2022, men den er ikke godt kjent.

- Loven stiller krav til at alt av innkjøp og drift er hjemlet i grunnleggende menneskerettigheter og fokuserer på å behandle folk likeverdig. Dette skal også sikre allmenheten mulighet for innsyn i virksomheten. Loven er viktig, presiserer Steenvaag Leira.

Han peker også på GDPR direktivet som ikke gjør leieforholdene enklere for mange eiendomsselskaper og leietakere. I mye større grad må de eie sine egne data og være bevist rollen som databehandlere.

- Dette kurser vi folk i nå, både om sikkerhetsloven, krav til åpenhet osv, slik at de som blir berørt får litt mer innblikk i det komplekse landskapet.

- Er det slutt på den gamle vaktmesteren som rusler rundt med skrutrekkeren?

- Den gamle vaktmesteren vil kanskje ha en servicerolle. Moderne bygg må også ha noen som er tydelig på fagansvar og hvem som eier dataene.

- Hvordan får man fagansvar?

Eiendomsfag.jpg

Bilde: Undervisning ved hos Eiendomsfag innen teknologisk styring av eiendom.

Les resten av artikkelen på ITBAktuelt - klikk her