– Skal du pusse opp, anbefaler vi å prioritere tiltak som ruster huset for vær og vind, sier skadeforebygger i Fremtind, Therese Hofstad-Nielsen. Foto: Fremtind.

Det viser en ny undersøkelse Respons analyse har gjennomført på vegne av Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB. 

– Mange norske boliger trenger en oppgradering. Skal du pusse opp eller bygge på, anbefaler vi å prioritere tiltak som gjør at huset tåler fuktigere klima og mer nedbør. Klimarelaterte skader øker sterkt, sier skadeforebygger i Fremtind, Therese Hofstad-Nielsen. 

1 av 5 har ikke råd til vedlikehold
Det er store forskjeller mellom respondentenes inntekt. De som i størst grad planlegger oppussing er de med høyest inntekt, mens de som i minst grad skal pusse opp, er de med lavest inntekt.

I en undersøkelse utført av Respons analyse i januar, svarte en av fem, tilsvarende 330 000 nordmenn, at de ikke har råd til å vedlikeholde boligen sin. En like stor andel svarte at de prioriterer andre utgifter.

– En skade på huset er det siste vi trenger når økonomien er stram. Jo før du tar tak i forhold som må utbedres, desto lavere blir skadeomfanget og kostnadene på sikt, sier Hofstad-Nielsen.

Noen flere funn fra undersøkelsen:
59 prosent av de som bor i villa eller enebolig skal pusse opp, mot 32 prosent av de som bor i leilighet.
Det er flere menn enn kvinner som planlegger oppussing.
Det er færrest fra Rogaland som planlegger oppussing, mens det er flest fra Nordland.