- Vi er en ledende aktør innen Alupex med rørsystemet Mepla, som mange har trykket til sitt bryst på grunn av alle fordelene det gir. Derfor måtte selskapet legge lista veldig høyt da vi skulle utvikle et nytt og enda mer effektivt rørsystem. 

Resultatet er et komplett rørsystem for drikkevann og varmeapplikasjoner som setter nye standarder i forhold til enkel installasjon. En av de store tidsbesparelsene, ligger i at rørleggerne ikke må bytte pressbakke hver gang de går fra den ene rørdimensjon til en annen. 

- Nå kan man klemme dimensjoner fra 16 til 40mm med én bakke og 50 til 75 med en annen bakke. Altså kun to bakker og ingen slynger for åtte dimensjoner. Og for å kunne skille dem enkelt, lager vi presskonturene og bakkene henholdsvis i blått og oransje. 

Dermed er det slutt på tiden hvor man må dra med seg en rekke verktøy i kofferten, og de har også utviklet tilhørende håndpressverktøy for de som ønsker det.

- Vi har også gjort tilpasninger som sørger for at rørleggeren er sikker på at røret er i bunnen av muffen når han eller hun skal presse - og lagd åpninger for å synliggjøre innstikksdybden.

En annen forbedring, er at pressindikatoren faller av i det skjøten er klemt, som gir en tydelig visualisering av skjøter som er klemt og ikke klemt. Disse plastdelene blir ofte liggende på byggeplassen når arbeidet er fullført, men i dette systemet faller de direkte ned i en pose festet til presskjeven, som gjør det enkelt å samle og resirkulere dem. 

- Vi sørget også for at bakken sklir lett på med riktig dimensjon, og du skal måtte jobbe veldig for å få satt den pressbakken vi har utviklet skjevt på. Jeg vil si det nesten er umulig, sier Skriden. 

Saken fortsetter under bildet:

Geberit - FlowFit_Pressing_Big Size-1.jpg
 FlowFit Pressing 

Større innvendig dimensjon

- Da vi jobber med drikkevann, må vi plugge rør og deler i både muffeåpninger og i gjengeåpninger for å unngå hygieneproblem. For å redusere trykktap,  lager vi rørdeler med optimal flow ved å erstattet albuen med et bend - som reduserer gjennomstrømmingsmotstanden. Vi har også gjort en liten endring når det gjelder fastpunktet; nå står man litt friere ved at fastpunkt settes på hver side av klammeret framfor på rørdelen. Det er rørleggere mer glad i, ved at de slipper eventuelt å måtte sette på ei muffe der det egentlig ikke passer. 

I tillegg har Geberit en ny aluminium som gjør at de kan lage rør som har større innvendig dimensjon - altså at det slipper mer vann gjennom. Resultatet kan bli at en mindre rørdimensjon kan benyttes i forhold til Meplasystemet . Det gir positivt utslag på bunnlinja! 

Kan klemme i alle posisjoner

En annen fordel, er at presspunktet på fittingen roterer, som gjør det mulig å klemme uansett i hvilken posisjon man befinner seg i. Det gjør det lettere å arbeide i trange områder og gir muligheter til å legge røret tettere på vegg, tak og i hjørner. 

- Der du før måtte bevege pressbakken rundt røret for å komme i posisjon til å klemme, vrir du nå bare presspunktet i stedet. I tillegg til at det gjør jobben enklere i trange rom, er også det tidsbesparende.  

Geberit har ikke regnet på eksakt tidsbesparelse på FlowFit i forhold til Mepla, men Skriden anslår at det fort kan være snakk om 10 sekunder på én skjøt. I prosjekter med 10.000 skjøter, snakker vi om mange timer - og penger - spart... 

Skal ikke fase ut Mepla

FlowFit er blitt svært godt mottatt i de landene den har blitt lansert, derfor er forventningene store før det slippes i det norske markedet i april. Selskapets salgssjef B2B Herman Larssen sier at det ikke er noen intensjoner om å fase ut Mepla, som fortsatt er et mye benyttet rørsystem. 

- Dette er en konservativ bransje, og vi har ingen intensjoner om å tvinge de som benytter Mepla over til FlowFit. Salgsstrategien går først og fremst på å ta nye markedsandeler fra konkurrerende systemer. Vi ser også at i de europeiske markedene hvor FlowFit er blitt lansert, har det faktisk også resultert i salgsøkning av Mepla - rett og slett fordi flere aktører har fått med seg fordelen med bruk av Alupex.  Det vil trolig skje også her, men 
samtidig tror jeg mange av de som bruker Mepla i dag naturlig har begynt å ta i bruk FlowFit om noen år. 

Han anslår at FlowFit vil bli 4-6 prosent dyrere enn Mepla, men påpeker at dette ikke bare er et rørsystem, men et helt konsept som er skreddersydd for å lette hele installasjonen. 

- Vi kom med det første Alupex-systemet i 1990. Nå, 32 år etter, var på tiden med noe nytt og enda bedre. Vi har derfor tatt det beste av Mepla og videreutviklet det for å kunne bedre marginene til våre kunder ytterligere. 

Press på grossistene

Foreløpig har ikke Geberit fått grønt lys for å få inn systemet på lager hos grossistene, men Larssen og Skriden regner med at det bare er et tidsspørsmål før det skjer. 

- Etter lansering er vi sikre på at det vil bli et høyt trykk mot grossistene for at de skal ta det inn. Systemet kan brukes på kaldt og varmt tappevann og sirkulasjon, varmeanlegg, isvann/kjøleanlegg og trykkluft - og kan brukes på enkelte typer gass som nitrogen. Det vil i sum si de fleste områder en rørleggerbedrift arbeider i, understreker de.