I år har det vært en kraftig salgsøkning for avanserte varmepumper, det vil si luft til vann og væske/vann til vann varmepumper, ifølge Norsk varmepumpeforening (NOVAP). Dette er varmepumper som henter energien fra uteluft, fjell, jord eller vann og avgir varme via vannbåren gulvvarme eller radiatorer.

Samtidig synker nå salget av luft til luft varmepumper.

– Selv om tradisjonelle luft til luft varmepumper dominerer i markedet, viser vår oversikt helt klart hvor trenden går nå, sier daglig leder Bård Baardsen i NOVAP.

En kartlegging rørleggerkjeden Varme & Bad har gjennomført, viser at det installeres avanserte varmepumper i hver femte nye enebolig som bygges i år.

– Utviklingen har skjedd raskt det siste året. Vi anbefaler løsninger som gir lave driftsutgifter over tid, og bedre komfort, sier rørlegger Christer Volden i Volden Tollefsen Varme & Bad i Hauge i Dalane.

Dyrere, men bedre
De nye reglene for energimerking av boliger skal oppmuntre oss til å redusere utgiftene til oppvarming og varmtvann.

– Derfor anbefaler vi nå stort sett løsninger som innebærer større varmepumper som henter energien fra luft, jord, berg eller vann som hovedenergikilde, sier han.

Han forteller at en del boligbyggere i utgangspunktet er skeptiske, fordi byggekostnadene blir høyere.

– Vi lager derfor alltid to ulike pristilbud, og én av fem velger nå de løsningene som gir lavest utgifter til oppvarming av boligen. Det synes vi er veldig positivt.

Med luft til vann varmepumpe kan man dekke behovet for energi til oppvarming og varmtvann store deler av året. På de kaldeste dagene i løpet av vinteren må man bruke noe tilleggsvarme.

Med luft til vann varmepumpe får du igjen 2,5 til 3,5 ganger så mye varme som den strømmen du tilfører, ifølge NOVAP.

Behagelig
I dag er det vanlig at varmtvannet fra varmepumpesystemet varmer opp gulv i alle etasjer.

– Gulvvarme oppleves som svært behagelig, og med dagens teknologi trenger det ikke nødvendigvis være så kostbart å installere det i eldre bygg heller. Det avhenger av hva slags gulv man har, sier Christer Volden i Varme & Bad.

Luft til vann varmepumper er rimeligere enn varmepumper som henter varme fra berggrunnen, fordi man slipper å bore. Det som koster mest er enheten som styrer og distribuerer varmtvann rundt i boligen.

Totalt er det rundt 600 000 varmepumper i drift i Norge, langt de fleste er luft til luft.