Dette handler om en både mer kostnadseffektiv, og teknisk bedre måte å lage varme og varmt tappevann på i boligbygg – skal vi tro salgs- og markedssjef Karl Sigurd Berge.
- Vi kaller det gjerne automatisering med bruk av ”SD-anlegg”. Slike anlegg kan være veldig enkle, eller ganske avanserte. Datastyring inkluderes i varmeanlegg med elektroniske følere som leser av vannmengde og temperatur, samt andre variabler man ønsker å lese av i forbindelse med forbruk.

Berge forklarer videre at dataene som måles sendes en datamaskin på sentralen de nå bygger opp i Oslo.
– Maskinen kan styre pumper og ventiler som justerer hastighet og mengde på varmtvann, med eventuell dag/natt- senking. Også følere på temperatur utendørs kan inngå for å justere innetemperaturen.

Outsourcing
Deler av ustyret vil være montert ute hos borettslaget og kan overvåkes av personer der ute, på dagtid.  – Vi kan fjernstyre det for eksempel etter at vaktmester har gått hjem, og det blir jo også færre vaktmestere der ute – sier Berge.  Han forteller at de kan rykke ut ved behov, og at konseptet åpner for at bedriften overtar og eier hele VVS-anlegget.
- Da blir det slik at brukerne i borettslag eller sameier heller leier anlegget. De slipper å tenke på f.eks oppgradering, service og vedlikehold. Vi vet hvordan vi skal levere et best mulig produkt. De ønsker bare lavest mulig pris og et stabilt og til enhver tid et fungerende kostnadseffektivt og miljøvennlig anlegg, mens vi som eksperter kan løse teknisk service ved behov - eller vurdere når – eller om tilknytning til fjernvarme, eller skifte til andre typer miljøvennlige løsninger vil være best for kunden. - Det er ikke alltid styret i et borettslag en gang vet hvordan en fyrkjel ser ut, og det hender de knapt vet å lufte en radiator - legger Berge til.

Sikker drift
- Er ikke behovet for overvåkning av vannbårene anlegg overdrevet?
- Nei, det ser ikke slik ut – for det er kjedelig å våkne om morgenen med 100 leiligheter, og det mangler varmtvann og varme i alle. Det er bedre å fange opp en feil eller lekkasje og rykke ut, for å sikre at alle har varmt vann og varme i leiligheten. Skulle vannet stå å sprute i kjelleren, reduseres også følgeskader ved at vi får stengt av i tide - hvis ingen andre oppdager lekkasjen.

Ubegrenset størrelse
Vi får forklart at en - eller hundre linjer kan tilkobles en alarmsentral.
- Det er bare å bemanne opp med antall operatører, og personell til å rykke ut – etter antall tilknyttede i et slikt SD-nettverk. Vi vil bare ekspandere og utvide etter hvert som behovet oppstår. Vi vil først satse i Oslo og Trondheim, mens andre steder kan kobles til – der lokale rørleggere rykker ut ved behov.

Bedriften er helt i startgropa med SD-nettverk, og Berge kan foreløpig ikke svare konkret på økonomien i det hele.
- Men poenget er at borettslag må spare på å bruke våre tjenester, ved at vi også leverer en bedre tjeneste. Teknisk løser vi dette ved å knyte til oss samarbeidspartner for IT og elektronikk – Intelli AS. Et slikt system kan også inkludere adgangskontroll, porttelefon, lysstyring og ventilasjon – avslutter Berge.